FARC’ın silahsızlanması 20 gün ertelendi

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, gerilla hareketi FARC'ın Mayıs sonunda tamamlanması planlanan silahsızlandırılmasının 20 gün ertelendiğini açıkladı.

Santos, Birleşmiş Milletler ve FARC ile anlaşma kapsamında yaşanan gecikmelerden dolayı, silahsızlanmanın 31 Mayıs'ta tamamlanmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı bu sürecin 20 gün içinde tamamlanacağını belirtti.

Santos, bu durumun hükümet ve FARC'ın barış konusundaki tavizsiz kararı ve açık taahhüdünü herhangi bir şekilde etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

FARC ile hükümet arasında Kasım 2016'da barış anlaşması imzalanmıştı.

Mayıs 1964'te topraksız köylülerin isyanından doğan Kolombiya'nın en büyük gerilla hareketi FARC'ın 7 bin dolayında gerillası var.

Bunlar silahsızlanma ve sivil yaşama dönüş amacıyla BM gözetimindeki 24 alanda toplandılar.

Kolombiya Cumhurbaşkanı, sözkonusu alanların inşasındaki lojistik zorluklara rağmen toplanma sürecinin güvenli bir şekilde ve büyük sorun yaşanmadan gerçekleştirildiğini belirtti.

Santos, yaşanan 20 günlük gecikme için "Bu ek süre FARC'ın eski üyelerinin sivil yaşama ve silahsız katılım sürecinin gerektirdiği gibi uygulanmasını sağlayacak" dedi.

Barışın "geri dönülmez" olduğunu söyleyen Santos, anlaşmadan bu yana FARC ile devlet güçleri arasında tek bir çatışma yaşanmadığını belirtti. Santos ayrıca anlaşma kapsamında 30'u aşkın kararname imzaladığını da belirtti.

Parlamento, kararnamelerin uygulanması için onay vermişti. Bunlar arasında kayıpların araştırılması için bir ünite kurulması ve toprak mülkiyetinin resmileştirilmesi yer alıyor.

Kolombiya savaşında 1960'lı yıllardan bu yana en az 260 bin kişi öldü, 60 bini aşkın kişi kayboldu, 7 milyona yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.