FARC muhalifleriyle müzakereler yeniden başladı
Kolombiya hükümeti çarşamba günü muhalif Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) ana fraksiyonu ile barış görüşmelerinin yeniden başladığını duyurdu.
Kolombiya hükümeti çarşamba günü muhalif Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) ana fraksiyonu ile barış görüşmelerinin yeniden başladığını duyurdu.
Hükümetin baş müzakerecisi Camilo Gonzalez Posso basına gönderdiği bir video kaydında, "Planlanan görüşmelere, özellikle de bu ay başlayacak olan barış masasındaki yeni tur müzakerelere devam edeceğiz" dedi.
2016’da yapılan tarihi barış anlaşmasını reddeden FARC Merkezi Genelkurmayı (EMC-FARC) 5 Kasım’da yaptığı açıklamada "Bugün itibarıyla hükümet arasında kararlaştırılan müzakereleri ve gündemi askıya aldığını ilan ediyoruz" demişti.
Açıklamada, anlaşmanın ihlali olarak görülen hususların niteliğini belirtilmezken, sadece devletin “tam bir uyumsuzluk” içinde olduğu ve hükümetin EMC'nin bulunduğu bölgelerdeki operasyonlarla "militarist bir vizyonu desteklemeye devam ettiği” kaydedilmişti.
FARC-EMC özellikle ordunun kendi etkisi altındaki bir bölge olan güneybatıdaki Cauca ilinde operasyonlarını sürdürmesini kınıyordu.
EMC, ordunun Micay kanyonundaki El Plateado bölgesine saldırdığı tepkisinde bulunuyor. Sözkonusu bölge koka tarlalarıyla dolu. Yetkililer, EMC'yi her ne pahasına olursa olsun buradaki uyuşturucu kaçakçılığını kontrol altında tutmak istemekle suçluyor. EMC son aylarda bölgedeki operasyonlarını önemli ölçüde arttırdı.
Ekim ayı ortalarında 3 bin 500 gerillanın silahsızlandırılması ve silahlı ayaklanmaya kesin bir son verilmesini amaçlayan müzakereler ülkenin kuzey doğusunda, kokainin ana maddesi olan koka yapraklarının üretildiği Tibu'da başlamıştı. Müzakere masası, Savunma Bakanlığı tarafından onaylanan üç aylık iki taraflı ateşkesin yürürlüğe girmesiyle aynı zamanda kuruldu.
Hükümetin müzakerecisi Gonzalez'e göre bugünden itibaren BM ve OAS (Amerikan Devletleri Örgütü) heyetlerinin gözetimi altında gerillalarla "ateşkesi bozan" olaylarla başa çıkmak için bir "acil durum mekanizması" kurulacak.
Kolombiya'nın ilk solcu Devlet Başkanı ve kendisi de eski bir gerilla olan Gustavo Petro, 2016'daki tarihi barış anlaşmasını reddeden muhaliflerin de silahlarını bırakmaları için görüşmeler başlattı.
Hükümet FARC muhalifleri, gerilla Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), paramiliterler ve çeşitli suç örgütleri olmak üzere tüm silahlı gruplarla barış müzakereleri yürüterek altmış yıllık silahlı çatışmaya son vermek istediğini iddia ediyor.