FARC tek taraflı ateşkese son verdi

FARC tek taraflı ateşkese son verdi

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) hükümetle müzakerelerden dolayı ilan ettiði 3 aylık tek taraflı ateşkese son verdi.

FARC, 19 Kasım günü Küba’nın başkenti Havana’da örgüt ile Kolombiya hükümeti arasında başlayan barış görüşmeleri nedeniyle iyi niyet gösterisi olarak tek taraflı ateşkes ilan ederek hükümeti operasyonları durdurmaya çaðırmıştı.

Ancak, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC’ın bu çaðrısını ‘silahlanma için atılmış taktik bir adım’ olarak tanımlayarak ateşkesi tanımamış, operasyonların süreceðini söylemişti.

FARC Başmüzakerecisi Ývan Marquez, bugün Küba’nın başkenti Havana’da hükümet temsilcileri ile yeni müzakere görüşmelerine başlamadan önce yaptıðı açıklamada, “Yürek acısıyla, kimsenin istemediði yeniden savaş durumuna döndüðümüzü kabul etmek durumundayız” dedi.

FARC’ın tek taraflı ateşkesi sonuçlandırması beklenen bir durumdu. Zira Kolombiya hükümeti müzakerelerin başlamasıyla FARC güçlerine yönelik operasyon ve saldırılarını arttırmıştı.

Bununla birlikte, ateşkesin devam ettirilmesinden yana olan hükümet, FARC’ı tehdit etmekten de geri durmadı. Kolombiya Devlet Başkanı Santos, dün yaptıðı bir açıklamada, silahlı güçlerinin hazırlıklı olduðunu söyleyerek, FAR’ı ‘düşmanlıðı yenileme’ konusunda ‘uyarıda’ bulunmuştu.

Kolombiya’da 50 yıla aşkındır devam eden savaşta 600 bine aşkın kişi yaşamını yitirdi. Taraflar arasında Oslo’da başlayan, Havana’da sürdürülen müzakerelerle yarım asırlık çatışmaların sona erdirilmesi hedefleniyor.

FARC ile hükümet arasında özellikle toprak reformu konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor. Kolombiya’da tarım arazilerinin büyük şirketler ya da toprak sahiplerinin elinde bulundurulması FARC ile hükümet arasındaki temel anlaşmazlık noktalarından birini oluşturuyor. FARC’ın ilk silahlı mücadelesini başlatmasının temelinde de tarım arazilerinin daðıtımındaki eşitsizlik bulunuyor.

FARC ile Kolombiya arasındaki savaşın başladıðı dönemlerde tapu sahiplerinin yüzde 3’ü ülkedeki tarım arazilerinin yüzde 50’sinden fazlasını elinde bulunduruyordu. 50 seneyi aşkın süre devam eden ve 250 bin kişinin ölümüne neden olan savaşın ardından bu sorun çok daha derin hale geldi. Günümüzde tapu sahiplerinin binde 4’ü ülkenin tarım arazilerinin yüzde 63’ünü kontrolü altında bulunduruyor. Bunun yanında ülkedeki 3.3 milyon yerli ve Afrika kökenli köylülerin sahip olduðu tarım arazilerinin oranı yüzde 9.

Savaş sürecinde topraklarında göç etmek zorunda kalan milyonlarca insan da arazilerini yok pahasına toprak baronlarına sattı. Saðcı paramiliter güçler ile uyuşturucu kartellerinin yaklaşık 5 milyon hektarın üzerinde araziyi yasadışı yollardan ellerine geçirdiði de ifade ediliyor.

Kolombiya’nın saðcı Devlet Başkanı Juan Manuel Santos dahi toprak reformu konusundaki gerekliliði kabul ederken FARC’ın talep ettiði gibi eşit daðıtımı ise reddediyor. FARC yerlerinden edilen tüm yerliler ve köylülerin eşit miktarda topraða sahip olması gerektiðini savunuyor.

Görüşme sürecinin Havana’daki etabında toprak reformu sorununu ele alınıyor. Toprak reformu görüşmelerdeki kritik konulardan sadece biri. Müzakerelerde, FARC’ın elinde rehin tuttuðu 500 kadar kişinin akıbeti, gerillalar için genel af, gerillaların sosyal yaşama adaptasyonunun saðlanması için alınacak önlemler gibi konular da bulunuyor.