Fas’ın Rif bölgesinde isyan

Fas'ta Naser Zefzafi isimli muhalifin gözaltına alınması binlerce kişiyi sokaklara döktü.

Fas'ın kuzeyindeki halk protestolarına öncülük eden Naser Zafzafi, Pazartesi günü gözaltına alındı. Salı akşamı, iftar yemeğinden sonra binlerce kişi El Hoceima sokaklarına çıktı.

Eylem yerel saatle 22.00'ye doğru gerçekleşti. Polisler, önce eylemcilerin toplanmasını engellemek için bir bulvara konuşlandı. Ancak sokakların baskısı üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.

Eylem gece yarısına kadar da sürdü. Eylemciler, "Hepimiz Zefzafi'yiz", "Militarizme son" gibi sloganlar attı.

Fas'ta Amazigh halkı, ya da diğer adıyla Berberilerin yaşadığı Rif bölgesinde geçen yıl Ekim ayından bu yana protesto gösterileri yaşanıyor.

26 Mayıs Cuma gününden beri, Rif'in temel şehirlerinden biri olan El Hoceima, gece saatlerinde polisle göstericiler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Tepki hareketinin lideri Zefzafi, iç güvenliğe zarar verdiği gerekçesiyle gözaltına alındığı Pazartesi günü de 3 bin dolayında kişi sokaklara çıkmıştı.

Başkent Rabat'ta da dayanışma amacıyla onlarca kişi parlamento önünde toplandı. Ancak polis eylemcileri dağıttı.

Benzer bir eylem Casablaca şehrinde yaşandı. Valilik yakınındaki eylem, polis müdahalesine maruz kaldı.

Cuma gününden beri polis gözaltı operasyonları yürütüyor. Hedefte, gösterileri örgütleyen çekirdek kadro var. Altı aydır eylemlere öncülük eden hareket kendilerini "Hirak" olarak adlandırıyor.

Fas İnsan Hakları Derneği'ne göre tüm bölgede gözaltına alınanların sayısı Pazartesi günü 70'i geçti.

Rif Bölgesi Hirak Hareketi, Fas devletinin ekonomik ve toplumsal sorunlar yaşayan bölgedeki krize güvenlik eksenli yaklaştığı tepkisine bulunuyor. Hirak hareketi de giderek siyasi bir karakter kazanıyor.

Birleşmiş Milletler’in 2015 yılındaki verilerine göre Fas’ta 5 milyon yoksul yaşıyor. Sosyal adaletsizlik giderek yayılırken, özgürlükler kısıtlanıyor, zengin-yoksul uçurumu derinleşiyor. İşsizlik, adalet ve özerklik talepleriyle sokaklar her geçen gün hareketleniyor.

Fas'ın en kalabalık nüfuslu bölgesi olan RİF, sosyal tepkilere öncülük ediyor. Bu bölgenin kendine has bir tarihi ve kültürü var. Akdeniz kıyısında dağlık bir alan olan RİF, aynı zamanda Fas Krallığının en yoksul bölgesi olarak dikkat çekiyor. Bu bölgede merkezi yönetime karşı sık sık isyanlar yaşanıyor.