Filistinli tutsaklar açlık grevine son verdi

Nisan ayı ortasından beri açlık grevinde olan yüzlerce Filistinli tutsağın greve son verdiği bildirildi.

Filistinli tutsaklar, cezaevi koşullarının iyileştirilmesini istiyordu. Filistinli Tutsaklar Kulübü, İsrail makamları ile tutsakların temsilcileri arasında bir anlaşma sağlandığın belirtti.

AFP’ye konuşan İsrail cezaevi idaresinin bir sözcüsü de bunu doğruladı. Sözcünün verdiği bilgilere göre anlaşma tutuklulara ayda iki kez görüş hakkı öngörüyor. Grevden önce bir kez görüşe çıkmak mümkündü.

Tutsaklar özellikle cezaevlerine telefon konulması, ziyaret haklarının genişletilmesi, daha iyi sağlık koşullarının sağlanması, tecride son verilmesi, televizyon kanallarının izlenebilmesi ve klimatizasyon sistemi talep ediyorlardı.  Tutsakların taleplerinin birçoğunun reddedildiği belirtiliyor.

Açlık grevi Cumartesi günü 41’inci gününe girdi.  Filistinli kaynaklara göre bin dolayında tutsak greve katıldı.

Perşembe günü bir açıklama yapan Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, açlık grevinin kritik bir aşamaya girdiğini belirterek, tutsakların sağlıklarında geri dönülmez sonuçlar olabileceğini ifade etmişti.

Açlık grevi, özellikle El Fetih hareketinin 2000 ile 2005 arasındaki ikinci İntifada dönemindeki lideri Merwan Barguti’nin çağrısı üzerine 17 Nisan’a başlatılmıştı. Barguti, saldırılardan sorumlu tutularak ömür boyu hapse mahkum edildi. Greve Filistinli tüm siyasi akımlardan tutuklular katıldı. Bunlar arasında Hamas üyeleri de var.

Filistin topraklarında da geniş yankı bulan açlık grevine destek amacıyla 23 Mayıs gününü bölgede genel grev ilan edildi. ABD Başkanı Donald Trump da böyle bir koşulda Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ı ziyaret etmişti.