Filistinli tutsakların taleplerinin yüzde 80’i kabul edildi!

Filistinli yetkililer, İsrail cezaevlerinde açlık grevi yürüten tutsakların taleplerinin yüzde 80'inin kabul edildiğini açıkladı.

Yüzlerce Filistinli tutsak cezaevi koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 17 Nisan günü açlık grevine başlamıştı. Bu grev, 27 Mayıs günü 41'inci gününde sona erdirilmişti

Filistin Yönetimine bağlı tutsakların sorunlarıyla yetkili kılınan İsa Karake, İsrail makamlarının kabul ettiği talepler arasında, tutsakların ziyaretçi görüşlerinin 30 dakikadan 60 dakikaya çıkarılmasının yer aldığını belirti.

Talepler, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin ayda bir cezaevlerini ziyaretini de kapsıyor.

Komitenin ziyaret masrafları yılda bir milyon dolar olarak hesaplanıyor. Bu masrafları Filistin Yönetimi karşılayacak.

Filistinli makamlara göre İsrail makamları, cezaevlerindeki kapasite üstü doluluk oranları ve havalandırma sistemlerinin olmayışına yönelik taleplere de yanıt verdi. Diğer talepleri ise halen müzakere ediliyor.

Filistinli yetkililerin aksine, İsrail makamları hiçbir talebe geçit vermediklerini, açlık grevinin başarısızlıkla sonuçlandığını savunuyor.

İsrail cezaevi yönetimi, Kızıl Haç Komitesi'nin ziyaretleri konusunda ise tutuklularla değil Kızıl Haç ve Filistin Yönetimi ile anlaşma yaptıklarını belirtiyor.

Ayda iki kez görüş hakkı tanınmasının ise, daha önce var olan uygulamanın yeniden düzenlenmesi olarak ifade ediliyor.