Finlandiya’da hükümet krizi

Hükümet ortağı yabancı karşıtı Gerçek Finliler’in başkanlığına nefret suçundan mahkum olan Jussi Hallo-Aho’nun seçilmesi Finlandiya’da hükümet krizine yol açtı.

Merkez Partili Başbakan Juha Sipilä, Twetter hesabından “Jussi Hallo-Aho’nun liderliğinde Gerçek Finlilerle işbirliği yapmanın koşulları yok” diyerek bir hükümet krizinin işaretini verdi.

Kolaisyon hükümetinde yer alan Merkez Partisi ve Ulusal Koalisyon Partisi liderleri Hallo-Aho ile bir araya geldi. Toplantıdan sonra liderler medyaya açıklama yapmadı ancak Başbakan Sipilä, Twetter hesabından Gerçek Finliler’le işbirliği yapma koşullarının olmadığını açıkladı.

YENİ HÜKÜMET KURULACAK

Hükümetin diğer ortağı Ulusal Koalisyon Parti üyesi Maliye Bakanı Petteri Orpo’nun da benzeri bir açıklama yapmasından sonra hükümetin Gerçek Finliler ile yollarını ayırdığı ve yeni bir hükümetin oluşturulması Sipilä’nın girişimde bulunacağı netleşti.

Hallo-Aho ise, Facebook hesabından Başbakan ve Maliye Bakanına daha önce kabul edilen hükümet programı ve ilticacılara karşı alınacak önlemlerin Gerçek Finliler için yeterli olacağını ilettiğini söylediğini belirtti.

Parti liderlerinin yaptıkları açıklamalar Gerçek Finliler’le yapılan işbirliğinin son bulacağını ve yeni bir hükümet kurulacağınının işaretlerini veriyor. Başbakan Sipilä’nın yeni hükümette yer almaları için İsveç Halk Partisi ve Hıristiyan Demokratlarla görüşmeler yapacağı tahminleri yapılıyor.

İsveç Halk Partisi lideri Anna-Maya Henriksson, Hükümetin varlığını sürdürememesi durumunda pazarlık masasına oturabileceklerini söyleyerek yeni kurulacak bir hükümet içinde yer alabileceklerinin mesajını verdi.

MUHALEFET SEÇİM İSTİYOR

Muhalefette bulunan partiler ise, krizden çıkış yolunun yeni seçimler olduğunu söylüyor ve hükümetin istifa etmesini ve seçimlere gidilmesini istiyor. Yeşilleri’in lideri Ville Niinistö, partilerinin yıkıntı içindeki bir hükümette yer almayacaklarını ve seçimlere gidilmesini istediğini açıkladı.

Sol Birlik lideri Li Andersson da, pazarlıklar sonucu kurulacak bir koalisyon hükümetinin güçsüz olacağını, krizin adil ve demokratik biçimde halkın oylarına başvurularak çözülebileceğini söyledi.

AHO NEFRET SUÇUNDAN SABIKALI

Finlandiya’da hükümet krizine neden olan Halla-Aho, İslamın bir pedofil dini olduğunu ve Somalilerin genlerinde hırsızlık ve parazitlik olduğunu yazınca 2012 yılında nefret suçu işlemekten para cezasına çarptırılmıştı.  Halla-Aho, nefretin suç olmaktan çıkarılması gerektiğini savunmuş ve bunun gerçekleşmesi için parlamentoya öneride bulunmuştu.

Daha katı bir iltica politikasının uygulanması için Gerçek Finliler’in başkanlığına aday olduğunu açıklayan Halla-Aho, “Sığınmacılar hem İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının hem de Trump’ın seçilmesinin nedenidir”  ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa’nın diğer ülkelerindeki en aşırı ırkçı ve faşist partilerle yakın ilişkisi bulunan Halla-Aho, aynı zamanda pervasızlığıyla da tanınıyor. Youtube’de yayınladığı bir filmde “Başkalarının özelikle de muhaliflerimin  benim hakkımda ne düşündüklerini önemsemiyorum. Bundan dolayı beni korkutmak, rüşvet vermek ve yağlamak oldukça güç” demişti.

77 KİŞİNİN KATİLİ BREİVİK’E İLHAM OLMUŞTU

Norveç'te  2011 yılında 77 kişiyi katleden Anders Breivik'in Müslümanlara karşı aşırı nefret yayan Gates of Vienna adlı siteyle  yakın ilişki içinde olduğu ve sitenin yazarlarından Aho'dan ilham aldığı açığa çıkmıştı.

Sosyal Demokrat Parti'nin Genel Sekreteri Mikael Jungner, o sıralar Parlamento İdare Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Aho'nun istifa etmesini istemişti. Ancak Gerçek Finliler'in karşı çıkması sonucu Aho komisyonda kalmayı başarmıştı.