Finlandiya Rusya ile sınırını kapatmayı planlıyor, Rusya ‘üzüntü’ duydu

Finlandiya, yasadışı göçmen artışını Rusya’nın kasıtlı bir girişimi olarak değerlendirdi ve sınır kapılarını kapatmayı düşündüğünü açıkladı. Kremlin ise bu plandan “üzüntü duyduğunu” belirtti.

Kremlin Sarayı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın yüksek sayıdaki yasadışı göçmenler ve artan gerilim karşısında Rusya ile olan sınırını kapatma planlarından "derin üzüntü duyduğunu" bildirdi.

İki komşu arasındaki ilişkiler 2022 yılının başlarında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Ukrayna’ya yönelik savaş nedeniyle kendi güvenliğinden endişe eden Finlandiya’nın, Moskova'nın tehdit olarak gördüğü NATO'ya katılması ilişkilerin daha da gerilmesine yol açtı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilere verdiği demeçte, "Finlandiyalı yetkililerin daha önce sahip olduğumuz iyi karakterli ilişkilerden kasıtlı olarak uzaklaşma yolunu seçmelerinden derin üzüntü duyuyoruz" dedi.

Finlandiya hükümeti sınırı geçen yasadışı göçmen sayısındaki artışın ardından salı günü sınır trafiğini kısıtlamayı ve hatta Rusya ile olan sınır kapılarını kapatmayı düşündüğünü açıklamıştı.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, Rusya'yı göçmenlerin geçerli belgeleri olmadan sınırı geçmelerine kasıtlı olarak izin vermekle suçlamış ve bunun ülkesini istikrarsızlaştırmaya yönelik bir girişim olduğunu öne sürmüştü.

Finlandiya Rusya ile 1,340 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmaya başlamasının ardından Finlandiya, Rusya sınırına vizesiz gelen ve çoğunluğunu Rus ve Ukraynalıların oluşturduğu kişilerin sayısında bir artışa tanık oldu.