Finlandiya üzerindeki radyoaktif madde birikintisi çözülemiyor

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de atmosferdeki yoğun sezyum-137 oranı endişe yarattı.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de atmosferdeki yoğun sezyum-137  oranı endişe yarattı. Rusya veya Estonya’daki bir nükleer santralden sızdığından şüphelenilen radyoaktif maddelerin oranı metreküpte 4 bin mikro-bekerele kadar çıkmış durumda.

Atom Denetleme Kurulu (Stuk) tarafından yapılan açıklamada, başkent Helsinki üzerindeki radyoaktif maddelerin oranının oldukça yüksek olduğu belirtildi. Stuk yöneticisi Tarja Ikaheimonen, sezyum-137 adlı radyoaktif maddelerin oranının 3 ve 4 Mart itibariyle metreküpte 4 bin mikro-bekerele ulaştığını kaydetti.

Başkent üzerindeki radyoaktif madde oranının yüksekliğinin ‘sıradışı’ olduğunu vurgulayan Ikaheimonen, şimdilik havadaki sezyum miktarının insan sağlığı için ‘çok tehlikeli olmadığını’ belirtti.

Helsinki üzerindeki radyoaktif maddelerin Rusya veya Estonya’daki nükleer santraller nedeniyle birikmiş olması ihtimali üzerinde de duruluyor.

Ukrayna’nın Çernobil Nükleer Santrali’nde 1986’da yaşanan faciadan bu yana Finlandiya üzerinde de dönem dönem radyoaktif madde oranının yükseldiği biliniyor. Ancak bugüne kadar bu denli yüksek bir orana rastlanmamıştı.