Fransa 2 ETA üyesini İspanya\'ya teslim etti

Fransa 2 ETA üyesini İspanya\'ya teslim etti

Fransa\'da sosyalist iktidar, İspanya adaleti tarafından aranan iki ETA üyesini teslim etti. 

İspanyol polislerin Eneko Bilbao ve Aingeru Cardano isimli ETA militanlarını Fransa\'dan alarak İspanya\'ya doğru götürdüğü bildirildi. Bu açıklama İspanyol polisinden geldi. 

İspanyol adaleti Eneko Bilbao ile ETA\'nın lojistik faaliyetleri arasında bağ kuruyor. Aralık 2006\'da Fransa\'nın merkezindeki Labesserette\'te tutuklanan Bilbao, İspanyol adaleti tarafından \"terörist bir örgüte üye olmak\", \"terörist saldırı ve yaralama teşebbüsünde bulunmakla\" suçlanıyor. 

2007\'de Fransa\'nın Bask bölgesinde tutuklanan Aingeru Cardano, İspanya\'nın en yüksek ceza kurumu olan Ulusal Mahkeme tarafından aranıyor. 

Fransız makamlar 10 Ocak günü de ETA üyesi olduğu belirtilen Cristina Goiricelaya\'yı İspanya\'ya teslim etmişti. Goiricelaya, \"silahlı bir çete ile işbirliği\" yapmakla suçlanıyor. 

2012\'de Fransa\'da Sosyalist Parti (PS) iktidarında Aurore Martin isimli Basklı parti Batasuna üyesi deİspanya\'ya teslim edildi. Oysa İspanya\'da yasaklı olan Batasuna partisi Fransa\'da yasal bir kimliğe sahipti. Yoğun bir mücadele ve kamuoyu baskısı ardından İspanya kefaletle serbest bıraktı.

Fransa\'nın ETA üyelerini teslim etmesi, örgütün silahlara nihai olarak veda etmesi ve İspanya\'da yasaklı Batasuna partisinin kendisini feshetmesi sonrasına denk geldi. 

ETA 20 Ekim 2011’de silahlı mücadeleye son vermişti. İspanya tarafından 2003 yılında yasaklanan ETA’nın siyasi kanadı Bask partisi Batasuna, Ocak ayı başında kendisini feshetti. Ancak Fransa’daki aynı isimle faaliyetlerini sürdürecek. 

İspanya\'nın 2.2 milyon nüfuslu Bask özerk bölgesinde 21 Ekim 2012 günü yapılan parlamento seçimlerinde muhafazakar milliyetçi PNV partisi 75 sandalyeden 27’sini alarak birinci olurken, Batasuna geleneğinden gelen sol ve bağımsızlıkçı partilerin koalisyonu EH Buldu ise önemli bir çıkış yaparak 16 olan sandalye sayısını 21’e yükseltmişti.