Fransa’da 5,4 milyon memur için grev kapıda

Fransa’da Çalışma Yasa tasasırına dair tartışmalar devam ederken, memur maaşlarının iyileştirilmesine ilişkin sendikaların baskısı da artıyor.

Fransa’da Çalışma Yasa tasasırına dair tartışmalar devam ederken, memur maaşlarının iyileştirilmesine ilişkin sendikaların baskısı da artıyor. Yaklaşık 6 yıldır dondurulan memur maaşları katsayısı gösterge rakamlarının arttırılmasına ilişkin hükümetin vaatleri yeterli bulunmazken, 17 Mart’tan itibaren grevlerin yapılması bekleniyor. 

Ülkede merkezi yönetim kurumları, hastaneler ve yerel yönetimlerde çalışan 5,4 milyon memurun maaş göstergesi 2010 yılından bu yana 4,63 Euroda dondurulmuştu. Bu dondurma ve memur alımındaki azaltmalar sayesinde devlet 7 milyar euro tasarruf etmişti. 

Memur maaşlarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Manuel Valls, maaşlarda ‘ciddi bir artış’ yapılacağını söylemiş, ancak net bir oran ve tarih vermemişti. Basında yer alan iddialara göre ise bu oran yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında olacak. 

Sendikalar ise, Valls’ın vaadine tepki gösteriyor. Ülkedeki memurların önemli bir kısmını temsil eden sol sendikalardan FO, maaşların en az yüzde 8 oranında arttırılmasını talep ediyor. Memurların ikinci önemli temsilcisi CFDT ise, hükümetin atacağı ‘önlemciklere’ razı olmayacağını duyurdu. 

UNSA adlı sendikadan yapılan açıklamada ise, 2010 yılından bu yana dondurulan gösterge rakamının egale edilmesinin yeterli olmayacağını vurguladı. 

Sendikalar, taleplerinin kabul edilmemesi halinde 17 Mart-31 Mart arasında greve gidileceğini duyurdular.