Fransa’da altı gecenin bilançosu: 5 bini aşkın araç, bini aşkın bina yakıldı

Fransa’da 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından öldürülmesi ardından başlayan olaylar altıncı gece şiddetini daha da düşürdü. 157 kişi gözaltına alındı.

Altıncı gece de ülke genelinde 45 bin jandarma ve polis görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre gece boyunca 157 kişi gözaltına alındı. Kamu yolunda 352 ateş çıkarılırken, 297 araç ve 34 bina yakıldı.

Paris’in Créteil banliyösünde mahkeme binasına havai fişeklerle saldırı düzenlendi.

Okullara yönelik saldırıları gerekçesiyle pazartesi günü de birçok kentte okullar kapalı kalmaya devam edecek. Önceki beş geceye göre altıncı gece büyük olaylar yaşanmadı.

27 Haziran günü trafik ihlalleri gerekçesiyle durdurulan Cezayirli 17 yaşındaki çocuk Nahel M.’nin polis tarafından vurulması ardından olaylar başlamıştı.

5 BİNİ AŞKIN OTOMOBİL, BİNİ AŞKIN BİNA YAKILDI

Altı gecede 5 bin 300'e yakın otomobil ve 10 bin çöp konteynırı ateşe verilirken, bini aşkın bina yakıldı veya tahrip edildi, polis karakolları veya jandarma karakollarına 250 saldırı gerçekleşti, 700’ü aşkın güvenlik gücü üyesi yaralandı.

3 BİN 354 GÖZALTI

Çocuğun öldürülmesinden bu yana gözaltına alınanların sayısı da açıklandı. Altı gecede 3 bin 354 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

ÇOCUĞU KATLEDEN POLİSE 800 BİN EURO

Öte yandan çocuğu katleden polis için aşırı sağcı Jean Messiha tarafından başlatılan kampanyada 800 bin euro toplandı. Bu paranın tutuklu olan polisin ailesine verileceği belirtildi. Birçok kişi sağcıların bu tutumuna Arap öldürmenin ödüllendirilmesi olarak tepki gösterdi.

AŞIRI SAĞCI TIRMANIŞ

Bu olayları fırsata geçiren aşırı sağcılar da daha görünür olmaya başladı. Lyon’da bir grup aşırı sağcı belediye önüne gidince polis müdahalede bulunarak grubu dağıttı. Irkçı grup, “Biz evimizdeyiz”, “Fransa Fransızlarındır” gibi sloganlar attı.