Fransa’da bir gecede 500 bina, 2 bin araç yakıldı

Fransa’da salı günü 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından öldürülmesi ardından başlayan isyanda, en az 492 bina ve 2 bin araç yakıldı.

Fransa’da salı günü trafik kurallarını birçok kez ihlal ettiği gerekçesiyle polis tarafından durdurulan 17 yaşındaki Cezayirli çocuk, göğsünden vurularak öldürüldü. Bu görüntülerin sanal ağlarda yayınlanması ardından protestolar başladı. Tetiği çeken polis gözaltında.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre perşembeyi cumaya bağlayan gece Fransa genelinde 408’i Paris’te olmak üzere 875 kişi gözaltına alındı.

Aynı gece toplam 492 binada yangın çıkarıldı, 2 bin araç yakıldı ve kamu yolunda 3 bin 882 yangın çıkarıldı.

Yakılan yerler arasına belediyeler, polis karakolları, kütüphaneler, okullar ve mağazalar da var. Araçlar arasında ise çok sayıda toplu taşıma otobüsü bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aileleri sorumluluğa çağırdı. Macron, bakanlık kriz masası toplantısı ardından “Bu bağlamda, tüm velileri sorumlu olmaya çağırıyoruz. Yaşadığımız durum, örgütlü ve donanımlı gruplar ile aynı zamdan çok sayıda gencin yarattığı sonuçtur. Gözaltına alınanların üçte biri genç, ve hatta çok genç” dedi.

Macron, “Onları evde tutmak ebeveynlerin sorumluluğunda. Ailelerin sorumluluk duygusuna sesleniyorum” diye ekledi.

Macron sosyal ağları da hedef alarak, karışıklık çıkarma çağrılarında bulunanların kimliklerinin tespiti için de taleplerin olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Gelecek saatlerde birçok önlem alacağız” ifadelerini kullandı.

Marsilya Valiliği, gece saatlerinde “talepli tüm eylemleri” yasaklayan bir karar aldı.