Fransa’da bölgesel ve azınlık diller şartına Senato engeli

Aralık ayında bölgesel seçimlerin yapılacağı Fransa’da sağcı senatörler, Avrupa Bölgesel ve Azınlık Diller Şartı’nın uygulamasını imkansız kılacak bir hamle geliştirdiler.

Aralık ayında bölgesel seçimlerin yapılacağı Fransa’da sağcı senatörler, Avrupa Bölgesel ve Azınlık Diller Şartı’nın uygulamasını imkansız kılacak bir hamle geliştirdiler. Senato’daki tasarıya yönelik sunulan değişikliğin kabul edilmesiyle otomatik olarak reddedilmiş oldu.

Avrupa Konseyi üyesi olarak bölgesel dillerin korunması ve geliştirilmesine ilişkin şartı 1999 yılında imzalayan Fransa, uygulamaya geçmekte zorlanıyor. Dün parlamentonun üst kanadı Senato’da yapılan oylamada, sağ partilere üye senatörlerin oyuyla şartın kabülü de imkansız hale getirildi.

Oylamada 180 senatör Avrupa Bölgesel ve Azınlık Diller Şartı’na karşı geliştirilen soru önergesine destek verirken, 153 sol senatör ise bu öneriye karşı çıktı.

2012 cumhurbaşkanlığına seçilen François Hollande, Avrupa Bölgesel ve Azınlık Diller Şartı’nın uygulamaya konulması için Ulusal Meclis ve Senato’da onaylanmasını vaat etmişti. Hollande’ın üyesi olduğu Sosyalist Parti’nin (PS) Aralık ayında yapılacak bölgesel seçimlerde büyük bir yenilgi alması beklenirken, seçimler öncesinde şartın kabul edilmesinin PS’ye olumlu etki edeceği hesaplanıyordu.

Senato’daki oylama ardından Twitter’dan açıklama yapan Başbakan Manuel Valls, sağ partilere üye senatörlerin bölgesel ve azınlık dillerini ilgilendiren şartın tartışılmasını engellemesini eleştirdi. Valls, sağcı senatörlerin ‘yerelin beklentilerine duyarsız kaldığının’ da altını çizdi.

Fransa’da büyük çoğunluğu denizaşırı topraklarda olmak üzere 75 kadar bölgesel dil bulunuyor. Kıta Fransası’nda ise Alsasça, Baskça, Flamanca, Oksitanca, Bretonca ve Korsikaca gibi diller konuşuluyor. Ancak bölgesel dillerin konuşulma oranı giderek azalırken, bu dilleri konuşanların önemli bir kısmını da yaşlılar oluşturuyor.