Fransa’da Çalışma Yasası tasarısı protesto edildi

Fransa’da hükümetin çıkarmak istediği Çalışma Yasası’na karşı yüz binlerce kişi sokağa çıkarken, yasa tasarısının geri çekilmesi talebi yüksek bir sesle haykırıldı.

Fransa’da hükümetin çıkarmak istediği Çalışma Yasası’na karşı yüz binlerce kişi sokağa çıkarken, yasa tasarısının geri çekilmesi talebi yüksek bir sesle haykırıldı. Gösterilerde birçok kentte olaylar da çıktı.

Sol sendikalardan CGT ve FO ile öğrenci hareketlerinin çağrısıyla başkent Paris ve 40’ı aşkın büyük kentte gösteriler düzenlendi. Polise göre Paris dışındaki 40 kentte katılım 153 bin olurken, sendikalar bu rakamın çok üstünde bir katılımın olduğunu duyurdu.

Bugünkü eyleme katılımın 9 Mart’ın çok çok üzerinde olduğu bildiriliyor. 9 Mart’taki gösterilere polise göre 225 bin, sendikalara göre ise 450 bin ile 500 bin arasında kişi katılmıştı.

Başkent Paris’teki gösteriye yoğun yağmura rağmen büyük bir katılımın olduğu görülürken, metro duraklarının da yağışlardan korunmak isteyen binlerle eylemciyle dolduğu bildiriliyor.

Gösterilerde Çalışma Yasası tasarısının tepkiler üzerine değiştirilmesine karşı çıkılırken, tasarının tümüyle geri çekilmesi talebi yinelendi.

Yüz binlerce kişiye destek amacıyla Senato’daki komünist grubun üyeleri de ‘Çalışma Yasası, Hayır, teşekkürler...Tasarı geri çekilsin’ yazılı pankartlar açtı. Bu eylem Senato’da bir ilk olarak dikkat çekti.

Öte yandan, eylemler sırasında birçok kentte işgaller düzenlenirken, bazı yerlerde de polisle çatışmalar yaşandı.

On binlerce kişinin katıldığı Marsilya’daki eyleme müdahale eden polislerle çatışma çıktı. Çatışmalarda 3 polis ile birçok eylemci yaralanırken, en az 2 eylemci gözaltına alındı.

Brest kentinde eylemciler belediye binasını işgal ederken, daha sonra binaya gelen Belediye Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Rouen kentinde ise göstericilere müdahale eden polislerle kısa süreli çatışmalar yaşandı. Polisin müdahalesine rağmen eylemciler sokaklarda dans ederek tasarının geri çekilmesi talebini haykırdılar.

Creuse vilayetine bağlı Gueret kentinde ise iktidardaki Sosyalist Parti (PS) binasına ve önündeki sokağa yasa tasarısı karşıtı sloganlar yazıldı.