Fransa’da hava kirliliğine karşı trafik yasağı kolaylaşacak

Fransa’nın başkenti Paris ve çevresinde son günlerde artan hava kirliliği nedeniyle motorlu araçların sadece bir kısmının trafiğe çıkması uygulaması yeniden gündemde.

Fransa’nın başkenti Paris ve çevresinde son günlerde artan hava kirliliği nedeniyle motorlu araçların sadece bir kısmının trafiğe çıkması uygulaması yeniden gündemde. Çevre Bakanlığı ise, uygulamada yaşanan gecikmelerin önlenmesi için yerel yönetimlerin ortak talebinin hızlıca değerlendirilmesine imkan tanıyacak.

Europe1 radyosuna konuşan Çevre ve Ekoloji Bakanı Ségolène Royal, başkent Paris ve çevresindeki hava kirliliğine ilişkin olarak alterne trafik uygulamasına otomatik olarak geçileceğini duyurdu. Royal, Paris Büyükşehir Belediyesi ile Ile-de-France Bölge Meclisi’nin ortak başvurusu halinde bazı araçların trafiğe çıkmasını yasaklayacak uygulamanın günlük olarak hayata geçirilebileceğini belirtti.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun konuya ilişkin talebinin ‘haklı’ olduğunun altını çizen Royal, aşırı hava kirliliği durumunda trafik akışının sınırlandırılmasına kolaylık sağlanacağını kaydetti.

Hava kirliliğinin sonbahar aylarıyla birlikte aşırı arttığı Paris ve çevresinde ‘alterne trafik’ uygulamasına yılın bazı günlerinde ihtiyaç duyuluyor. Bu uygulamaya göre, çift rakamlı tarihlerde plakası sadece çift rakamla biten motorlu araçların trafiğe çıkmasına izin veriliyor.

Son günlerde artan hava kirliliği nedeniyle Paris Belediyesi ve Ile-de-France Bölgesi’nin yaptığı başvuruya henüz cevap verilmemesi tartışmaya yol açmıştı. Bakan Ségolène Royal, daha hızlı karar alınarak hava kirliliğinin oluştuğu günlerde acil önlem olarak ‘alterne trafik’ uygulamasını hızlıca hayata geçirmeyi hedefliyor.