Fransa’da hükümet OHAL’i yine uzatma yanlısı

Fransa’da bu hafta içinde başbakanlık görevine getirilen Bernard Cazeneuve, olağanüstü hal uygulamasının terörist saldırı tehdidinin sürmesi nedeniyle uzatılmasını istediklerini söyledi.

Bugün düzenlenen olağanüstü Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Başbakan Bernard Cazeneuve, ülkedeki teröris saldırı tehlikesinin halen devam ettiğini söylerken, olağanüstü hal uygulamasının devam etmesinden yana olduklarını duyurdu.

“Terörist saldırı tehdidinin sürmesi bu uzatmayı gerekli kılıyor” diyen Cazeneuve, olağanüstü halin uzatılmasına ilişkin kanun tasarısının önümüzdeki hafta Salı günü Ulusal Meclis’e geleceğini kaydetti. Cazeneuve, tasarının Perşembe günü ise Senato’da görüşüleceğini belirtti.

Fransa’da 13 Kasım 2015’te DAİŞ çetelerince yapılan katliamlardan sonra yürürlüğe konan olağanüstü hal uygulaması daha önce 4 kez uzatıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıklayan Manuel Valls’ın 6 Aralık’ta başbakanlıktan istifa etmesi nedeniyle uygulamanın en geç 21 Aralık’a kadar yeniden parlamentodan onay alması gerekiyor.