Fransa'da Meclis Macron’a çoğunluğu verecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi REM’in genel seçimlerde tek başına iktidar için yeterli çoğunluğu sağlayacağı öngörülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi REM’in genel seçimlerde tek başına iktidar için yeterli çoğunluğu sağlayacağı öngörülürken, yolsuzluk yaptığı iddia edilen bir bakanı görevden almamasına tepkiler artıyor.

Fransa’da Emmanuel Macron’un seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından önümüzdeki hafta da Ulusal Meclis üyelerinin belirlenmesi için 11 ve 18 Haziran’da sandık başına gidilecek.

Ipsos-Sopra-Steria ile Harris-Interactive-Indeed tarafından yapılan iki ayrı ankette, Cumhuriyet Yürüyüşü (REM) adlı parti, genel seçimin ilk turunda yüzde 31 oyla birinci gelecek.

İlk ankete göre Cumhuriyetçiler (LR) adlı sağcı parti  ile aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) yüzde 18, Boyun Eğmeyen Fransa (France insoumise) adlı sol hareket ise yüzde 11 oy alacak. Bir önceki dönem iktidarda olan Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 8 oy alabilecek. Yeşiller Avrupa Ekoloji (EELV) ise yüzde 3 oyda kalıyor.

MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU ALACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Bu ankete göre, Macron’un partisi ikinci turla birlikte 330 ile 360 arasında sandalye kazanacak. 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te iktidar çoğunluğu ise 289.

Ankette LR ve müttefiği liberal UDI adlı parti 135 ila 150 arasında, PS 30 ile 44 arasında, sol ve komünistler 15 ile 25 arasında değişen sandalye sayısına sahip olacaklar. Aşırı sağcı FN’in ise oy oranına rağmen ikinci turda partilerin ittifakına takılarak sadece 8 ile 22 arasında bir sandalye kazanabileceği öngörülüyor .

Ipsos Sopra-Steria anketinde ise ilk turda benzeri sonuçlar çıkarken, Macron’un partisi REM’in 395 ile 425 sandalyeye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Fransa’da genel seçimler 2002 yılından bu yana 5 yılda bir ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından yapılıyor. Bu sayede, seçilen cumhurbaşkanının vaatlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan iktidar çoğunluğunu sağlama imkanı da tanınmış oluyor.

YOLSUZLUK YAPAN BAKANI SAHİPLENMESİNE HALK TEPKİLİ

Ancak Fransız halkının yüzde 54’ünün adı haksız kazançla anılan bakanlardan Richard Ferrand’ın görevden alınmamasına tepkili olduğu bildiriliyor. Perşembe günü yayınlanan bir ankette de Fransızların yüzde 70’inden fazlasının Ferrand’ın görevden alınmasından yana olduğu sonucu çıkmıştı.

Mizah gazetesi Le Canard enchaîné, Fransa Uyum Bakanı Ferrand'ın "Mutuelles de Bretagne" şirketinin başındayken yaptığı bir yolsuzluğu ortaya çıkarmıştı. Buna göre Ferrand, bir emlak anlaşması için kendi şirketi lehine girişimde bulundu.

Günlerdir bu konu tartışılırken, Ferrand bakanlık görevinde kalmak için, hakkında herhangi bir soruşturma olmadığını söyleyerek kendisini savunuyordu. Brest Savcılığı'nın ön soruşturma açması bu gerekçeyi de ortadan kaldırdı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iktidar geldiğinde vekiller konusunda şeffaflık sözcü vermişti. Ancak, yolsuzluk iddialarının ortaya çıkması ardından Macron'un Ferrdan'da olan güvenini tazelemesi, bu konudaki tutumunu sorgulattı.