Fransa’da nükleer reaktörlerdeki güvenlik açıkları ‘endişe verici’

Fransa’da ve birçok komşu ülkede tartışmalara yol açan nükleer santrallerin güvenliğine dair hazırlanan raporların ‘endişe verici’ sonuçlar içerdiği bildiriliyor.

Fransa’da ve birçok komşu ülkede tartışmalara yol açan nükleer santrallerin güvenliğine dair hazırlanan raporların ‘endişe verici’ sonuçlar içerdiği bildiriliyor. 

Le Journal de l’Energie sitesindeki haberde, Fransız Nükleer Güvenliği Ajansı (ASN) ile kamuya ait elektrik şirketi EDF tarafından hazırlanan nükleer güvenlik raporlarına yer verildi. Raporlarda, Fransa’daki birçok nükleer santraldeki reaktörlerin ciddi güvenlik açıkları olduğu belirtiliyor. 

Raporlarda, ülke genelindeki 58 kadar nükleer reaktördeki yedek dizel jeneratör sistemlerinin büyük bir kısmının sorunlu olduğuna dikkat çekilirken, hiçbirinin ‘işler’ durumda olmadığı kaydediliyor. Raporlara göre, bu sistemlerin yüzde 43 kadarı ‘gözetlenmesi gereken düzeyde’ olarak değerlendirilirken, yüzde 44’ü ise ‘aşınmış’ olarak kayıtlara geçti. Geriye kalan yüzde 13’lük kısmın ise ‘kabul edilemez’ düzeyde olduğu belirtildi. 

ASN ve EDF tarafından hazırlanan 2014 ve 2015 yıllarına ait raporlarda ayrıca reaktörlerdeki hava, yağ ve yakıt kaçağı gibi sorunlara da dikkat çekiliyor. 

Ülkedeki nükleer santraller arasında en fazla sorun tespit edilenler ise Paluel, Gravelines ve Flamanville santralleri gösterildi. 

Nükleer reaktörlerdeki yedek dizel jeneratörleri, olası elektrik kesintileri halinde reaktörlerdeki soğutma işlemlerinin aksamaması için devreye giriyor. 

HEM FRANSA’DA HEM KOMŞU ÜLKELERDE ELEŞTİRİLİYOR 

Nükleer enerji üretimi ve teknolojisinde dünyanın önde gelen ülkesi olan Fransa’daki santrallerin güvenliği konusu son yıllarda ciddi tartışmalara yol açıyordu. Ülkedeki bazı santrallerin komşu ülkelere sınır bölgelerde olması nedeniyle tartışmalar ülke dışına da taşmış durumda. 

Çevre Bakanı Segolene Royal tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamada, ortalama 40 yıl olan nükleer santrallerin işletim süresinin 50 yıla çıkarılabileceği duyurulmuştu. 

Fransa’da en çok tartışma konusu olan santrallerin başında Almanya sınırındaki Fessenheim ile Lüksemburg sınırındaki Cattenom nükleer santralleri bulunuyor. 1970’li ve 80’li yıllarda faaliyete geçen santrallerdeki güvenlik sorunları komşu ülkelerde endişelere yol açıyor.