Fransa’da polisin bir çocuğu öldürmesi ardından protesto eylemleri

Fransa’da salı günü 17 yaşındaki bir çocuğun otomobilini sürerken polis ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesi, yoğun protesto eylemlerine neden oldu.

Genç sürücü Nael M., Paris bölgesindeki Nanterre’de polis uyarısına uymadığı gerekçesiyle göğsünden vuruldu. Polis ilkin, durumu çarpıtan bir tutanak tuttu.

Ancak ortaya çıkan görüntülerde iki polisin durdurdukları araçta çocuğa silah doğrulttukları ve ölümle tehdit ettikleri anlaşılıyor. Araç harekete geçerken çocuğun göğsünden vurulması nedeniyle araç bir engele çarparak durdu.

Olay ardından iki soruşturma başlatıldı: biri kamu yetkisine sahip bir kişiye uymayı reddetmek ve kasten öldürmeye teşebbüsten, diğeri ise Ulusal Polis Genel Müfettişliği’ne (IGPN) emanet edilen kamu yetkisine sahip bir kişi tarafından kasten adam öldürmeye teşebbüsten. IGPN’nin yürüttüğü soruşturmalar genellikle polis lehine sonuçlanıyor.

AVUKAT: TASARLANMIŞ BİR KARARDI

38 yaşındaki polis gözaltına alınırken, çocuğun aile avukatları da önümüzdeki günlerde iki suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Birincisi ateş açan polise kasten adam öldürmekten ve yanındaki polise cinayete suç ortaklığından, ikincisi ise sahte tutanak tutulmasından dolayı açılacak.

Nael'in ailesinin avukatlarından biri olan Abdelmadjid Benamara, BFMTV’de yaptığı açıklamada polisin kasıtlı olarak çocuğu vurduğunu belirtti.

Benamara,  “Polis aracın sol tarafında, yani tekerleklerin yanında, tekerleklerin önünde değil” dedi.

O sırada polisin tehlikede olmadığını belirten Benamara, polisin kurbanı önce kafasında vurmakla tehdit ettiğini ifade ederek, “bunun önceden tasarlanmış bir karar” olduğunu söyledi.

FRANCE INSOUMISE: ÖRNEK CEZA VERİLMELİ

Solcu muhalefet partisi France Insoumise, polislere karşı örnek oluşturacak cezalar verilmesini istedi. Solcu parti ayrıca, tetiği çeken polisi selamlayan France Police sendikasının feshedilmesini istedi.

MELENCHON: KATİL POLİSLER CEZALANDIRILMALI

France Insoumise lideri Jean-Luc Melenchon, "Yeter artık!" diyerek, bu cinayetlerin devlet otoritesinin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Melenchon, "Bu polis tamamen yeniden kurulmalı,  katilleri ise cezalandırılmalı" diye vurguladı. 

MACRON: HİÇBİR ŞEY BİR GENCİN ÖLÜMÜNÜ HAKLI ÇIKARAMAZ

Marsilya'yı ziyaret eden Emmanuel Macron, bu ziyareti sırasında Nanterre'de yaşananlar hakkında konuştu. 

"Yargı olaya el attı, umarım işini hızlı ve sakin bir şekilde yapar" diyen Cumhurbaşkanı, "genç Nael ve ailesine sevgi ve saygı duyduğunu" sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı gece boyu yaşanan eylemlerin ardından, "Her yerde sükunete ihtiyacımız var çünkü bir yangına ihtiyacımız yok" dedi.

Gece saatlerinde Fransa genelinde 31 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı’na göre 24 polis hafif yaralandı. Polisin kaç kişiyi yaraladığına ilişkin açıklama yapılmadı. Protestolar sırasında birçok araç ve yapı ateşe verildi.

Nael’in ailesi perşembe günü de Nanterre’de yürüyüş yapılması için çağrıda bulundu.