Fransa’da savcı çocuğu öldüren polisin tutuklanmasını istedi

Fransa’da 17 yaşındaki bir çocuğu öldüren polise ilişkin basın toplantısı düzenleyen Nanterre Savcısı, silah kullanmanın yasal koşullarının oluşmadığını belirterek polisin tutuklanmasını istedi.

İki gece üst üste yaşanan protesto olaylarından sonra Nanterre savcısı bir basın toplantısı düzenledi.

17 yaşındaki Nahel M. isimli çocuk salı günü Paris bölgesindeki Nanterre banliyösünde otomobil sürerken durdurulmuş ve “polis ihtarına” uymadığı gerekçesiyle katledilmişti. Ortaya çıkan görüntüler, polisin çocuğun kafasına sıkmakla tehdit ettiği ve araç harekete geçerken, polisin çocuğu göğsünden vurduğu görülüyordu.

Bunun üzerine iki gecedir ülke genelinde protesto eylemleri var. Çok sayıda kamu binası, bir tramvay ve polis karakolları hedef alındı ya da ateşe verildi. Çarşambayı perşembeye bağlayan gece İçişleri Bakanlığı’na göre en az 150 kişi gözaltına alındı.

Nanterre Savcısı düzenlediği basın toplantısında amatör videolar ve gözetim kameraların polisin ifadelerini “doğruladığını” söyledi. Otopsi raporunda da tek el ateş açıldığı tespit edilirken, araçta yapılan aramalarda herhangi bir uyuşturucu madde veya alkol bulunmadı.

Cumhuriyet Savcısı Pascal Prache, “Mevcut durumda, silahın kullanımına ilişkin yasal koşullar karşılanmıyor. Söz konusu polis memuru, kasten adam öldürme suçundan iki soruşturma hakiminin önüne çıkarıldı” dedi. Savcı, polis memurunun tutuklu yargılanmasını talep etti.