Fransa’da sendikalar ve gençler eylemde, ulaşım felç oldu

Fransa’da sosyalist hükümetin çalışma kanununa ilişkin yasa tasarısında karşı toplu taşıma araçları greve gitti. Öğrencileri de greve katılarak, liseleri bloke etti.

Fransa Ulusal Demiryolları Ağı SNCF ile Paris toplu taşıma kamu kuruluşu çalışanları çalışma koşullarının korunması için greve gitti. Greve güçlü bir katılım sağlandı.

Paris bölgesinde trenlerin sadece üçte biri faaliyette kalırken, ulusal hızlı tren seferlerinin çoğu durdu.  Bununla birlikte otobüs ve tramvaylarda da aksamalar yaşandı. Grev nedeniyle trafik felç oldu, yüzlerce kilometrelik tıkanmalar yaşandı.

Sendikaların bu eylemine gençlik ve öğrenci örgütleri de katıldı. Paris bölgesinde en az 12 lise bloke edilirken, aralarında Marsilya, Bordeaux ve Lyon’un da olduğu çok sayıda kentte öğrenci eylemleri yaşandı. 

Gün içerisinde başta Paris olmak üzere ülke genelinde eylemlerin yapılması bekleniyor.  Paris’te birden fazla eylem öngörülüyor.

Yasa projesinde, özellikle 35 saatin üzerinde ek çalışma saatleri öngörülüyor. Bu da şirketlere daha geniş manevra alanı tanıyor. Ayrıca ekonomik gerekçelerle işten çıkarmalar kolaylaştırılıyor. Sendikalar projede patronlara taviz verildiği tepkisinde bulunarak, yasa projesinin geri çekilmesini istiyor.

10 YIL ÖNCE KRİZE YOL AÇMIŞTI

Bundan 10 yıl önce, 2006’da da gençlik örgütleri ve sendikalar hükümetle karşı karşıya gelmişti. Dönemin hükümetinin iş kanununa ilişkin yasa tasarısı, 3 ay boyunca sosyal ve siyasi bir krizin yaşanmasına yol açmıştı.  Sendikaların eylemlerine, öğrencilerin dahi olması, yasanın geri çekilmesini sağlamıştı. 10 yıl sonra öğrencilerin eylemlere katılması, yasanın geri çekilmesinin uzak olmadığı yorumlarına yol açtı.