Fransa’da sol seçmen ‘mutlaka ön seçim‘ diyor

Hem genel Fransız seçmeni hem de sol seçmen, genel anlamda solun kazanma şansını sıfıra indiren Hollande’ın adaylığı halinde PS’nin ön seçim yapması taraftarı.

Fransa’da Sosyalist Parti’li (PS) Cumhurbaşkanı Hollande’ın popülaritesi tarihte görülmediği kadar dibe vurmuş olsa da, cumhurbaşkanının önümüzdeki yıl yapılacak seçimler için yeniden aday olmak istediği biliniyor. 

Mayıs 2012’de göreve gelen François Hollande, ekonomiyi istenilen düzeye getiremediği gibi işsizlik oranlarının rekor düzey kırmasını da önleyemedi. Önümüzdeki yıl Nisan ayında yapılacak seçimler için solun tekrar kazanabilmesi için ciddi ciddi aday tartışmaları yaşanırken, Hollande’ın yeniden aday olmak istediği sır değil.

Yapılan bir anket ise, genel Fransız seçmenin üçte ikisinin, sol seçmenin ise dörtte üçünün aday belirlenmesinde ön seçimden yana olduğunu gösteriyor.

Opinion Way şirketinin Le Figaro gazetesi için yaptığı ankete göre, Hollande’ın yeniden aday olmasını isteyecek kadar başarılı bulan sol seçmenlerin oranı yüzde 15’te kalırken, toplam seçmenin ise sadece yüzde 5’i beğeniyor.

Aynı ankette, Hollande’ın 2017 seçimlerinde tekrar aday olmak istemesi halinde seçmenin en düşündüğü de soruldu. Buna göre, sol seçmenlerin yüzde 75’i Hollande’ın partisi PS’nin mutlaka bir ön seçim düzenlemesi gerektiğini düşünüyor.

Tüm seçmenlerin ise yüzde 64’ü PS’nin bir ön seçim düzenlemesi seçeneğini tercih ediyor.

PS içindeki diğer adaylardan Lille Belediye Başkanı Martine Aubry yüzde 24 ile sol seçmenin tercih ettiği aday olurken, Başbakan Manuel Valls yüzde 19 ile ikinci sırada, Hollande ise yüzde 15 ile üçüncü sırada geliyor. Hollande’ın ön seçimlere katılmaması halinde ise Aubry’nin sol seçmen içindeki oyu yüzde 27’ye, Valls’ınki ise yüzde 24’e çıkıyor.

Tüm Fransız seçmenlerin ise yüzde 48’i PS’den herhangi bir aday istemezken, yüzde 17 ile liberal politikaları öne çıkaran genç Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron en çok tercih edilen aday oluyor. Manuel Valls ise, yüzde 12 ile ikinci sırada yer alıyor.