Fransa’da trenlerde sivil giyimli silahlı görevliler olacak

Kasım ayında 130 kişinin DAİŞ tarafından katledildiği Fransa’da tren seferlerindeki güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılıyor.

Kasım ayında 130 kişinin DAİŞ tarafından katledildiği Fransa’da tren seferlerindeki güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılıyor. Demiryolu şirketi SNCF, 3 bin kadar sivil giyimli güvenlik görevlisinin bundan sonra silahlı olarak trenlerde görev alacağını duyurdu. 

Ulusal Demiryolları Şirketi (SNCF) Genel Müdürü Guillaume Pépy, tren garları ve trenlerdeki güvenlik önlemlerinin arttırılacağını ve güvenliğe ayrılan bütçenin yüzde 50 artışla 400 milyon euroya çıkarıldığını söyledi. Pépy, alınan yeni önlemler arasında en önemlisi olarak ise, 3 bin kadar SNCF mensubu güvenlik görevlisinin bundan sonra silahlı ve sivil giyimli olarak trenlere binecek olmasını gösterdi. 

Fransa’daki tren seferlerinde silahlı güvenlik görevli uygulaması bugüne kadar sadece bazı banliyö trenlerinde görülüyor. Ancak bu görevliler üniformalı iken, yeni uygulamada ‘caydırıcı’ olması için sivil giyimli görevliler olacak. 

Geçtiğimiz Çarşamba günü kabul edilen bir yasaya dayandırılarak uygulanacak güvenlik önlemleri kapsamında görevliler, yolcuların bagajlarını arama yetkisine sahip olacak. 

Guillaume Pépy, uluslararası seferler yapan Thalys trenleri için garlarda kurulan güvenlik kapılarının geri çekilmesinin ise söz konusu olmadığını söyledi. Pépy, güvenlik kapılarının Paris’e gelişlerde kontrollerin daha iyi yapılabilmesi için Almanya, Hollanda ve Belçika’daki garlara da yerleştirilmesi için gerekli görüşmelerin hükümet tarafından yapılacağını da kaydetti. 

SNCF’nin yeni güvenlik önlemleri kapsamında kontroller için yaklaşık 30 kadar eğitimli köpeğin garlarda kullanılması planlanıyor. 

Ayrıca, tren ve garlardaki 40 bin kadar kamera sisteminin tümüyle dijital ve ‘akıllı’ uygulamalarla donatılması gündemde. SNCF çalışanlarının geçmişine ve mevcut pozisyonlarına dair iç soruşturmalara da ağırlık verilerek, herhangi bir radikalleşme eğilimlerinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılacak. 

Alınacak önlemlerin özellikle Euro 2016 maçlarının yapılacağı 10 Haziran-11 Temmuz tarihlerine kadar yürürlükte kalması planlanıyor.