Fransa’da ülke genelinde protestolar ve yakma olayları

Fransa’da 17 yaşında ehliyetsiz otomobil süren bir çocuğun polis tarafından katledilmesi ardından, protesto ve şiddet olayları ülke geneline yayıldı. Bir tramvay ve bir polis karakolu dahil çok sayıda yakma olayı gerçekleşti.

Salı günü Nahel M., adındaki bir genç Paris bölgesindeki Nanterre banliyösünde otomobil sürerken polis tarafından durduruldu ve ihtara uymadığı gerekçesiyle göğsünden vurularak öldürüldü. Polis gözaltına alınırken, protestolar ülke geneline yayıldı.

Paris bölgesi, Lyon, Toulouse ve ülkenin kuzeyi başta olmak üzere özellikle banliyölerde gece boyu çatışmalar ve yakma olayları gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı’na göre 150 kişi gözaltına alındı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir bakanlık kriz hücresini toplantıya çağırdı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, kamu binalarının yakıldığını veya saldırıya uğradığını söyledi.

Hauts-de-Seine bölgesindeki Clamart’da bir tramvay ateşe verildi. Lille, Roubaix, Mons-en-Barœul ve Valenciennes’de kamu binaları ateşe verildi. Hasarın büyük olduğu belirtiliyor.