Fransa’da valiliklere sınırdışıları hızlandırma talimatı

Geçtiğimiz hafta Pakistanlı bir göçmenin Charlie Hebdo’ya ait olduğunu sandığı bir ajansa yönelik saldırı düzenlediği Fransa’da içişleri bakanlığı, suç işleme durumunda yabancıların sınırdışı edilmesinin hızlandırılacağını duyurdu.

Nicolas Sarkozy dönemindeki ‘rakam politikasına’ dönmekle eleştirilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeni İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, valilere gönderdiği mektupla sınırdışıların hızlandırılmasını istedi. Darmanin tarafından Twitter hesabından paylaşılan mektupta, insani sığınma hakkına veya Fransız vatandaşlığına sahip yabancıların dahi suç işlemeleri durumunda sınırdışı edilebilmeleri için yasal olanakların kullanılması isteniyor.

Darmanin’in il valiliklerine gönderdiği mektubunda, mülteci veya Fransız vatandaşlığı hakkının geri alınabildiğine dikkat çekerken, ‘kamu düzenini bozan’ suçlara karışan yabancılara karşı ilgili kanunların işletilmesi çağrısı yaptı.

İçişleri Bakanı, bunun için polis, yargı ve idari birimlerinin ortak çalışmasını ve sınırdışıların hızlandırılması talimatını verdi. Ayrıca her valilikten üçer aylık periyodlarla illerde sınırdışı edilen yabancıların sayısının bakanlık ile paylaşılması da isteniyor.

Gérald Darmanin, kimi kesimler tarafından 2007-2012 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Nicolas Sarkozy dönemindeki gibi ‘rakam politikası’ üzerinden güvenlikçi politikaları öne çıkarmakla suçlanıyor. Bu ise daha çok suçlarla mücadele veya sınırdışılarda rakamların öne çıkarılarak sağ ve aşırı sağ seçmenin güvenlik ve göç konularındaki tepkilerini kontrol etmeyi amaçlıyor.