Fransa’da yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı

Fransa’da sosyalist hükümetin iş kanununa ilişkin yasa tasarısına karşı, genel grevin yanısıra yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Fransa’da sosyalist hükümetin iş kanununa ilişkin yasa tasarısına karşı, genel grevin yanısıra yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Yürüyüşlerin en büyük başkent Paris’te gerçekleşti. Organizatörler, 100 bin eylemcinin Paris sokaklarına çıktığını açıkladı. Emniyet Müdürlüğü’ne göre ise 27 bin ila 29 bin arasında kişi yürüdü.

Ülke genelinde sendikalara göre 400 bin ila 500 bin arasında kişi eylemlere katıldı. İşçi Mücadelesi (Force Ouvrière), 400 bin üniversite ve lise öğrencisi ile işçinin sokaklara çıkmasıyla birlikte başarılı bir eylem gerçekleştirildiğini söyledi.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sendikası ise 500 bin kişinin katılımından bahsetti.

İşçi Mücadelesi, hükümeti bu eylemlerden ders çıkararak, yasa tasarısını geri çekmeye çağırdı.

Üniversite öğrencileri sendikası yeni bir ulusal eylem günü ilan etti bile. UNEF, 17 Mart’ta tüm üniversiteleri, iş hukukunda reform projesinin geri çekilmesi için eyleme çağırdı. 

CGT, FO ve Solidaires sendikaları ise 31 Mart günü yeniden bir genel greve giderek, sokaklara çıkacaklarını duyurdu.

Çalışma Bakanı Myriam El Khomri’nin yasa tasarısının 24 Mart’ta Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor.

Eylemlerle birlikte toplu taşıma araçlarında genel greve gidildi. Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNCF, hızlı tren TGV,  metro, otobüs ve tramvaylar grevden ağır etkilendi. Grev nedeniyle trafik felç oldu.  Çok sayıda lisede de eğitim öğrenciler tarafından durduruldu.

Yasa projesinde, özellikle 35 saatin üzerinde ek çalışma saatleri öngörülüyor. Bu da şirketlere daha geniş manevra alanı tanıyor. Ayrıca ekonomik gerekçelerle işten çıkarmalar kolaylaştırılıyor. Sendikalar projede patronlara taviz verildiği tepkisinde bulunarak, yasa projesinin geri çekilmesini istiyor.

10 YIL ÖNCE KRİZE YOL AÇMIŞTI 

Bundan 10 yıl önce, 2006’da da gençlik örgütleri ve sendikalar hükümetle karşı karşıya gelmişti. Dönemin hükümetinin iş kanununa ilişkin yasa tasarısı, 3 ay boyunca sosyal ve siyasi bir krizin yaşanmasına yol açmıştı.  Sendikaların eylemlerine, öğrencilerin dahi olması, yasanın geri çekilmesini sağlamıştı. 10 yıl sonra öğrencilerin eylemlere katılması, yasanın geri çekilmesinin uzak olmadığı yorumlarına yol açtı.