Fransa’dan Suudi prense ‘Şeref Nişanı’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ortadoğu’daki birçok çete örgüte verdiği destek ve idam başta olmak üzere ağır insan hakları ihlalleriyle bilinen Suudilere gizlice ödül verdi.

Hollande’ın, Suudi veliaht Prensi Muhammed bin Nayif’i ülkenin en yüksek dereceli sivil nişanı olan Légion d’Honneur ile ‘onurlandırdığı’ ortaya çıktı.

Cuma günü Elysée Sarayı’nda Légion d’Honneur (Şeref Nişanı) sunulan Suudi prens ve İçişleri Bakanı Bin Nayif’in ziyaretine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Skandal nişan töreninin ortaya çıkması ardından Hollande’ın yakın çevresinden AFP’ye verilen bilgide, nişanın Bin Nayif’e ‘yabancı şahsiyetlere yönelik sıkça uygulanan bir protokol’ olduğu savunuldu.

İnsan hakları ihlalleri ve DAİŞ, El Nusra ve diğer çeteci örgütlere verdiği gizli-açık destekle bilinen Suudi Arabistan da Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a ‘Krallık Yüksek Nişanı’nı layık görmüştü.

Suudiler, çetelere verdikleri desteğe rağmen Fransa tarafından Suriye’de önemli bir partner olarak görülüyor.

Suudi Arabistan’da sadece bu yılın başından itibaren 70 kişi idam edildi. Sadece 2 Ocak’ta aralarında Şii din adamı Nemr El Nemr’in de bulunduğu 47 muhalif  idam edilmişti.