Fransa Müslüman okullarındaki ‘radikalleşmeye’ odaklanıyor

Kasım ayında 130 kişinin DAİŞ tarafından katledildiği Fransa’da, son yıllarda giderek yaygınlaşan Müslüman okulları ile kuran kurslarına yönelik devletin ‘denetimlerini’ arttırdığı bildiriliyor.

Kasım ayında 130 kişinin DAİŞ tarafından katledildiği Fransa’da, son yıllarda giderek yaygınlaşan Müslüman okulları ile kuran kurslarına yönelik devletin ‘denetimlerini’ arttırdığı bildiriliyor. Ülkedeki Müslüman çocuklar arasında normal okulları terk ederek, ‘evde eğitim’ adı altında kime hizmet ettiği bilinmeyen internet bloglarından ‘eğitim alma’ eğiliminin geliştiği de iddia ediliyor. 

Le Figaro gazetesinde yer alan haberde, Fransa Eğitim Bakanlığı’nın ülkedeki Müslüman okullarını yakından takibe aldığı bilgisi paylaşıldı. Bakan Najat Vallaud-Belkacem’e yakın çevrelere dayandırılan bilgiye göre, Kasım 2015’te DAİŞ’in 130 kişiyi katlettiği saldırıdan sonra birçok okulda ‘sürpriz’ bir biçimde denetimler yapıldı. 

Müfettişlerin denetimlerinin Müslüman okullarındaki ‘radikalleşme’ şüphesiyle yapıldığı bildirilirken, 50 kadar okulun farklı ‘variyasyonlarda’ olduğuna dikkat çekiliyor. Bu okulların başlangıçta yabancı devletlerce finanse edildiği, ancak son dönemlerde bunun değişim gösterdiği görülüyor. 

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’İN DENETİMİNDE ONLARCA OKUL VAR 

Fransa’da bazıları Eğitim Bakanlığı lisanslı, bazıları ise sistem dışında olmak üzere 5 bin öğrenciye eğitim veren Müslüman okullarının büyük kısmında Müslüman Kardeşler’in etkisinin olduğu biliniyor. Örgütün Fransa’daki faaliyetleri ise 33 yıl önce kurulan Fransa İslami Organizasyonlar Birliği (UOIF) aracılığıyla yürütülüyor. 

UOIF, devletle kontratlı açılan okullarda ağırlıkta iken, çoğunluğu ilkokul olmak üzere 40 kadar da sistem dışı okulu kontrol ediyor. 

Müslüman Kardeşler’den ayrıldıktan sonra örgütün faaliyetleri hakkında bir kitap da yazan Muhammed Louizi’ye göre, UOIF’in temel amacı Müslüman gençleri ‘kötü’ olarak gösterdiği ‘cumhuriyetten koparmak. 

Ülkedeki Müslüman okullarına yönelik ‘radikalleşme’ ve ‘gençleri cumhuriyet değerlerinden koparma’ endişelerine başkaca bir örnek olarak ise, daha önce bir liseden istifa eden Soufiane Zitouni’nin ifadeleri gösteriliyor. Fransa’daki ilk bakanlık sözleşmeli Müslüman lisesi olan Averroes Lisesi’nde çalışmış olan Zitouni, UOIF’nin hedefinin ‘eğitim adı altında’ gençleri radikalleştirmek olduğunu iddia ediyor. 

OKULA GİDEN MÜSLÜMAN ÖĞRENCİLERİN SAYISI AZALIYOR 

Öte yandan, Eğitim Bakanlığı’yla sözleşmesi olan veya bağımsız olarak eğitim veren Müslüman okullarına yönelik endişeler Fransa Belediye Başkanları Birliği (AMF) tarafından da aylardır dile getiriliyor. AMF üyesi belediye başkanları, komünlerindeki Müslüman çocuklar arasında okula gitme oranının düşmesinden şikayetçi olmuşlardı. 

Fransa’da giderek daha fazla yaygınlaşan internet blogları aracılığıyla ‘evde eğitim’ gibi bir düzenin oluşturulmaya çalışıldığının kaydedildiği Le Figaro haberinde, bu nedenle çocukların normal okullardan uzaklaştığı bilgisi paylaşıldı. 

Yine Fransa’da legal olarak faaliyet gösteren bazı kuran kurslarının selefi grupların kontrolünde olduğu bildiriliyor. Bu kursların önemli bir kısmının ‘Sounnah (sünne) Enstitüsü’ adlı bir selefi bir kuruluş tarafından açılması da Fransız makamları ‘endişelendiriyor’.