Fransa'nın yeni Dışişleri Bakanı kim, nasıl bir dış politika?

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümet kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevine eski Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian’ı tercih etti.

Peki Le Drian kimdir ve neden böyle bir tercih yapıldı? Bundan böyle nasıl bir dış politika beklemek gerekiyor?

Fransa’nın yeni hükümet kabinesi 17 Mayıs Çarşamba günü açıklandı. Avrupa ve Dışilişkiler Bakanlığı görevine 70 yaşındaki Jean-Yves Le Drian getirildi. Le Drian bir önceki hükümetin de ağır toplarından biriydi.  Eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın sadık adamlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Almanya ile askeri işbirliği konusunda yakınlaşmanın mimarı olarak görülen Le Drian, bir savunma Avrupa’sının sıkı savunucularından oldu.

Fransız Le Monde gazetesi onu “Ağzı sıkı ve ihtiyatlı” biri olarak tanımlıyor. Beş yıl boyunca 64 ülkeyi ziyaret etti.  Le Drian özellikle silah ihracatı konusunda rekor yaptı. 2016 yılında 14 milyar euroluk satış gerçekleştirdi. Avustralya’da, Fransa “yüzyılın anlaşması” olarak değerlendirilen, 12 denizaltının inşası ihalesini kazandı. Hindistan, Mısır ve Katar’a 84 Rafale uçağı sattı.

Breton kökenli olan Drian, siyasi kariyerine lisede başladı. Önce Hristiyan üniversite öğrencileri bünyesinde yer aldı. Daha sonra Mayıs 68 hareketinde solda yer alan Fransa Ulusal Öğrenciler Birliği’ne katıldı. 1974’de François Mitterand’ın bir konuşmasını dinledikten sonra Sosyalist Parti’ye üye oldu.  1978’de milletvekili olduktan sonra çeşitli görevlerde yer aldı.

Fransa’nın dış politikasını yakından takip eden Fransız uzman Hadrien Desuin, kendi Facebook sayfasında yaptığı yorumda, Le Drian’ı tercih edilmesinin diplomatlara güven vereceğini söyledi. Desuin, “Jean-Yves Le Drian her zaman görevleri sırasında pragmatizm ve realizm örneği olmayı bildi” dedi. Drian’ın ağzı sıkı ve ciddi olduğunu belirten Desuin, yeni Dışişleri Bakanı’nın hızlı bir şekilde operasyonel olacağını ifade ediyor. Ancak Desuin’e göre Drian’ın on yıldan fazladır bakanlığı eline alan yeni kuşan neo-kon (Yeni Muhafazakar) büyükelçilere direnmesi gerektiğini kaydetti.

Hollande döneminde Drian’a Afrika diplomasisi görevi verilmişti. Bu dönem, Fransa’nın ortakları ile ilişkilerinin askeri bir boyut kazanmasını sağladı. Körfez’de özellikle Suudi Arabistan ile yakın ilişkiler kuran Diran, Sahra Altı Afrikası ve Arap yöneticilerle sıkı fıkı ilişkiler kurdu. Bunlar arasında Mısır Devlet Başkanı Abdul Fettah El Sisi ve Çad Devlet Başkanı İdriss Deby de var. Tüm bu ülkeler insan hakları alanında çok sorunlu ülkeler. Ancak Drian, bu rejimlerle ilişkilerini komplekse yer vermeden sahipleniyor.

Drian, DAİŞ ile mücadele konusunda 2015 sonbaharında, “Bizim düşmanımız DAİŞ’tir, Suriye halkının düşmanı Esad’dır” demişti. O dönemde Fransa, DAİŞ’e karşı hava saldırılarına başlamıştı.

Le Monde gazetesi de “O her şeyden önce maksimum etkili olma arayışındaki bir pragmatik” diyor. Adı verilmeyen bir diplomat Drian’ın Dışişleri Bakanlığı’nın başına atanmasını “kaslı bir realizmde devamlılığın garantisi” şeklinde özetliyor.

Drian’ın önünde yakıcı dosyalar bulunuyor. Macron’un reforme etmek istediği Avrupa ile Suriye ve Irak savaşları, Rusya meselesi duruyor.

Fransız medyası Drian’ın başarılarından bahsediyor ve övüyor, ancak ne Afrika’da ne de Suriye ve Irak’ta Fransa’nın çözüm yönünde ciddi bir başarısından söz etmek mümkün görünmüyor. Dış politikada bazı değişimler beklense de, genel anlamda Hollande döneminin devamlılığından söz ediliyor.