Fransa Rusya’yla daha fazla ortaklık istiyor

Rusya ile Fransa Suriye’de terörizme karşı mücadelede ‘daha fazla ortaklık’ yönünde ilerlerken, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için diyalog forumlarının kurulması kararlaştırıldı.

Fransa’yı ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i tarihi Versailles Sarayı’nda ağırlayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Suriye, Ukrayna, LGBT bireylerinin hakları ve Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarını ele aldıkları öğrenildi.

Görüşme sonrasındaki basın konferansında konuşan Putin, Suriye’de ‘terörizme karşı mücadelenin devleti yok ederek yürütülemeyeceği’ uyarısında bulunurken, Macron ise, herhangi bir güçten gelecek kimyasal saldırılara ‘anında cevap verileceği’ yönündeki açıklamalarını yineledi.

FRANSA ORTAKLIĞI KOALİSYONUN DA ÖTESİNE TAŞIMAK İSTİYOR

Basın konferasında, Suriye’de kimyasal silah kullanımına Fransa’nın ‘anında cevap vereceğini’ ve bu konuda ‘kırmızı çizgi’ ilan ettiklerini söyleyen Macron, bu tür saldırıların ‘kimden geldiğine bakmayacaklarını’ vurguladı.

Emmanuel Macron, Suriye konusunda da Rusya ile ‘ortaklığı güçlendirmek istediklerini’ kaydetti. Macron, bu ortaklığı DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon’un da ötesine geçmesini istediklerini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı ise, iki ülke arasındaki ‘terörizmle mücadeledeki işbirliğini’ geliştirmek amacıyla karşılıklı uzmanların yer alacağı heyetlerin toplanması gerektiğini söyledi. Putin, Suriye’de terörist tehlikeye karşı mücadelenin ‘Suriye devletini yok ederek’ verilemeyeceği uyarısında bulundu.

LGBT’LERE YÖNELİK SALDIRILAR

Son dönemlerde Çeçenistan’da LGBT bireylerine ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik yaşanan saldırılara da dikkat çeken Macron, Putin’in bu konuda ‘tüm gerçekleri’ ortaya çıkarmak için önlemler alacağı taahhüdünü verdiğini söyledi. Macron, bu soruna yönelik alınacak önlemlerin takibi ortak bir şekilde yapma taleplerinin olduğunu belirtti.

Rusya’ya bağlı Çeçenistan’da Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un LGBT bireylerine yönelik saldırıları engellemediği veya bizzat organize ettirdiğine dair farklı iddialar vardı.

FRANSA SEÇİMLERİNİ ENGELLEME İDDİALARI

İki liderin görüşmesinde gündeme geldiği öğrenilen bir diğer konu ise, Rusya’nın aşırı sağcı Fransız Ulusal Cephe (FN) lehine Fransa seçimlerine müdahale ettiğine dair iddialar oldu. Basın konferansında Macron, seçim kampanyası sırasında Russia Today ve Sputnik muhabirlerinin seçim kampanyası tavırlarına sahip çıktı.

Macron, bu iki yayın organının Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yalan ve yanlış bilgiler üzerinden müdahalede bulundukları iddiasını yineledi.

Aşırı sağcı Marine Le Pen’i seçim öncesinde kabul eden Rusya lideri Putin ise, bu desteğin Fransız seçim sonuçlarının etkilendiği anlamına gelmediğini savundu.

NORMANDİYA GÖRÜŞMELERİ’NİN YENİDEN BAŞLATILMASI

Putin ve Macron’un görüşmesinde Ukrayna krizi ve sonrasında Rusya’ya yönelik alınan yaptırım kararları da gündeme geldi. Konuya ilişkin olarak Macron, 2014 yılında Almanya ve Fransa’nın gözetiminde yapılan ‘Normandiya görüşmeleri’ tarzındaki dörtlü toplantıların yeniden başlatılabileceğini söyledi.

Görüşmede ayrıca Almanya ve Rusya arasında olduğu gibi Fransa ve Rusya’daki siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal aktörlerin yer alacağı bir diyalog forumu oluşturulmasında karar kılındı.

PUTİN : YAPTIRIMLAR SORUNLARA ÇÖZÜM OLMAYACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuya ilişkin olarak, iki ülkenin ‘çıkarlarının temel anlaşmazlık noktalarından daha güçlü olduğunun’ altını çizdi. Putin, ikili ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğine de dikkat çekerken, Avrupa Birliği tarafından getirilen yaptırımların kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Putin, Ukrayna’daki iç savaşa müdahale iddiaları ve Kırım’ın ilhakı ardından getirilen yaptırımların bu ülkedeki soruna çözüm olmayacağını vurguladı.