Fransa solu bölünmüşlüğün bedelini ağır ödedi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi, genel seçimlerin ilk turunda ezici bir zafer elde etti.

İlk tur Pazar günü gerçekleşti. Seçimlerin üç önemli sonucu oldu. Yeni bir parti olan Macron'un Cumhuriyetçi Hareketi, ittifak kurduğu Demokrat Hareket MoDem ile birlikte oyların yüzde 32'sini aldı.

Sosyalist Parti benzeri görülmemiş bir gerileme yaşadı. Mevcut iktidar Sosyalist Parti, adeta yok oldu. Yüzde 7 oranında oy alan Sosyalist Parti'yi, parlamentodaki grubunu koruyabilmek için zorlu bir ikinci tur bekliyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe net bir gerileme yaşadı.

TARİHİ İLGİSİZLİK

Üçüncü önemli sonuç da seçimlere ilgisizlik oldu. Sandık başına gitmeyenlerin oranı yüzde 51.29 ile rekor bir düzeye ulaştı. 5'inci Cumhuriyet tarihinde ilk kez ilgisizlerin oranı ilk turda yüzde 50'nin üzerine çıktı.

Sağcı parti Cumhuriyetçiler ve ittifakları yüzde 21.56 ile ikinci grup oldu. İlk turun sonuçları üzerinden yapılan tahminlere göre Macron'un Cumhuriyetçi Hareketi ve ittifakı MoDem'in 577 sandalyeli parlamentoda 400 ila 455 arasında sandalye elde etmesi bekleniyor. Mutlak çoğunluğa sahip olmak için 289 sandalye yetiyor.

Başbakan Edouard Philippe, seçmenlerin Cumhurbaşkanı Macron'un "yenilenme ve fetih" projesine bağlılığını doğruladığını söyledi.

SAĞDA VE SOLDA BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Sağcı cephe, 70 ila 130 vekil elde etmeyi umuyor. Seçimler sağcı cumhuriyetçiler için de büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Sosyalist Parti'nin parlamentoya 15 ile 40 arasında vekil göndermesi bekleniyor. Daha önceki en düşük seviye 57 vekil ile 1993'te gerçekleşmişti. Sosyalist Parti'nin birinci sekreteri Jean-Christophe Cambadélis, "solun benzeri görülmemiş bir gerilemesi" ifadesini kullandı.

Ulusal Cephe, bir önceki genel seçimlerde iki sandalye kazanırken, bu seçimlerde bir ila 10 arasında sandalye kazanması bekleniyor. Ulusal Cephe, ilk turda oyların yüzde 13.20'sini aldı. 23 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 21.30'unu almıştı. Ulusal Cephe'nin Başkan Yardımcısı Florian Philippot, "hayal kırıklığı" dedi.

Radikal sol cephe de, birlik olamamanın sonuçlarıyla yüz yüze kaldı. Jean-Luc Mélenchon'un "Boyun Eğmeyen Fransa" hareketi ile Komünist Parti'nin 10 ile 23 arasında sandalye alması bekleniyor. Komünist Parti'nin lideri Pierre Laurent, "So güçlerin bölünmesinin bedeli çok ağır" dedi.

‘TAM YETKİ VERMEYİN’

Melenchon, Macron'un zaferini seçmenlerin verdiği bir "avans" olarak değerlendirdi ve bu göz yanıltmanın dayanılmaz siyasi koşulları gizlediğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 19 gibi büyük bir sonuç elde eden Melenchon, bu seçimlerde ilgisizlerin oranına dikkat çekti.

Melenchon, "Büyük ilgisizlik, çalışma kanununu yok etmek, siyasi özgürlükleri kısıtlamak, ekolojik sorumlsuzluk, zenginleri okşamak ve Cumhurbaşkanı'nın partisi programındaki tüm şeyler için bu ülkede bir çoğunluk olmadığını gösteriyor" dedi.

Melenchon, gençleri ve tabandaki halkı Cumhurbaşkanı'na tam yetki vermemeye çağırdı.