Fransa solundan Macron’a karşı dev eylem günü

Fransa’da solun en büyük partisi konumundaki France Insoumise (Boyun Eğdirilemeyen Fransa) çağrısıyla onlarca hareket ve sendika bugün Cumhurbaşkanı Macron’un liberal politikalarına karşı ülke genelinde sokağa çıkıyor. 

2017 seçimlerinde soldaki en güçlü adayı Jean-Luc Mélenchon’u çıkaran France Insoumise (FI) adlı sol partinin çağrısıyla bugün Emmanuel Macron’un politikalarına karşı ‘Macron bayramı’ adı altında dev gösteriler planlanıyor. Mélenchon ve birçok siyasetçi, bugünkü eylemin ‘Macron’a karşı insan seli’ olacağını vurguluyor.

Başkent Paris olmak üzere tüm Fransa’da düzenlenecek gösterilere Fransız Komünist Partisi (PCF), CGT sendikası, sol öğrenci birliği UNEF ve Barış Hareketi’nin de aralarında olduğu 60’ı aşkın siyasi parti, sendika ve birlik katılıyor. Bu ayın başında duyurulan geniş katılımlı eylemler için yoğun güvenlik önlemleri alınacak.

HEDEF 1930’LARIN HALK CEPHESİ’Nİ YENİDEN DİRİLTMEK

On yıllarca liberal ve sağa yakın politikalarıyla Sosyalist Parti’nin (PS) tekelinde bloke edilen Fransa solunun hedefinde ise, liberal politikalara karşı 1930’larda kurulan sol birliği diriltmek.

Fransa tarihinde birçok sol partinin birleşmesiyle 1936’da iktidara gelen Halk Cephesi (Front populaire) ülkede bugün de saygıyla karşılanan birçok sosyal güvenlik yasasını ve toplumsal hakları hayata geçirmesiyle biliniyor.