Fransız belediye başkanları sosyal konutlar için yürüdü

Fransa’da nüfusun altıda birinin yaşadığı Paris ve çevresini içine alan Ile-de-France bölgesinin yeni sağcı Bölge Konseyi’nin sosyal konutlara son verme kararı protesto edildi.

Fransa’da nüfusun altıda birinin yaşadığı Paris ve çevresini içine alan Ile-de-France bölgesinin yeni sağcı Bölge Konseyi’nin sosyal konutlara son verme kararı protesto edildi. Sol Cephe’nin (Front de gauche) Paris’teki Bölge Konseyi önünde toplanan yüzlerce belediye başkanı, emlak fiyatlarını yükseltecek kararın geri çekilmesini istedi. 

Paris’i de içine alan Ile-de-France bölgesi, geçtiğimiz yıl 17 yıllık bir sürenin ardından tekrar sağ partilerin eline geçmişti. Cumhuriyetçiler (LR) üyesi Valérie Pecresse’in başkanlığındaki yeni Bölge Konseyi, dar gelirliler için sosyal konutları finanse eden PLAI ve PLUS adlı sistemleri durdurma kararı aldı.

Karar, sosyal konutların genel toplama oranının yüzde 30’un üstünde olduğu komünler için geçerli olacak. 

Ancak başkent Paris ve çevresindeki birçok kentte sosyal konutların oranları bölge geneline göre oldukça düşük ve Bölge Konseyi’nin finansmanı olmadan komünlerin bu giderleri karşılaması imkansız gibi. 

‘BAZI KENTLERİN EGOİST ÇIKARLARI GENELE TERCİH EDİLİYOR’ 

Dün akşama doğru Paris’teki Bölge Konseyi binası önünde toplanan yüzlerce sol partilere üye belediye başkanı, dar gelirlileri etkileyecek kararın on binlerce kişiyi emlak spekülatörlerinin insafına bırakacağı uyarısında bulundu. Eylemde konuşan Komünist Parti (PCF) üyesi Gennevilliers Belediye Başkanı Patrice Leclerc, kararın ‘bazı egoist kentlerin çıkarlarının genel çıkarlara tercihi’ anlamına geldiğinin altını çizdi. 

PCF Genel Sekreteri Pierre Laurent ise, derneklerin hemen her gün sosyal konut sorununa dikkat çektiği bir ortamda böylesi bir kararın yanlış olduğunu vurguladı. 

Belediye başkanları, sosyal konutlara verilen desteğin çekilmesiyle birlikte komünlerin büyük maddi yük altına gireceği uyarısında da bulundular. 

SOSYAL KONUTLARIN ‘SADECE 90 KENTTE BİRİKMESİ’ GEREKÇESİ 

Nicolas Sarkozy’nin lideri olduğu Cumhuriyetçiler’in sosyal konut politikasını savunma gerekçeleri ise dikkat çekici. Gennevilliers Belediye Başkanı’na Bölge Konseyi adına gönderilen bir mektupta, sosyal konutların kentlerde ‘cehennemi kentsel gettolar’ oluşturduğu savunuluyor. 

Mektupta, Ile-de-France bölgesinde bin 300 komünün olduğu, ancak sosyal konutların yüzde 66’sının 90 kadar kentte toplandığı belirtilerek, bu durumun ‘normal olmadığı’ iddia ediliyor. 

Paris ve çevresindeki pahalı kentlerin emlak fiyatlarından dolayı özellikle yabancıların ve dar gelirlilerin toplu olarak bazı kentlerde yaşamaya mahkum olduğu biliniyor. Paris ve çevresinde sosyal konut başvurularının 5 ila 10 yıla kadar cevaplandırılmadığı vakalar da söz konusu.