Fransız ekonomisi anestezi altında

Fransa Ulusal Ekonomik İstatistik ve Araştırmalar Enstitüsü (Insee), “artık sadece hayati fonksiyonlarını yerine getiren anestezi altındaki bir organizma” olduğu tespitinde bulundu.

Ülkedeki ekonomik durum net bir şekilde Mart 2009’daki düzeyin altına düştü. Insee’ye göre pandemi nedeniyle faaliyetleri büyük ölçüde durarak ağır bir şekilde etkilenen otelcilik ve restoran sektöründe, görüşlerine başvurulan kişilerin tamamının perspektifleri konusunda karamsarlık gösterdiği teorik bir zemine ulaşıldı.

Insee, ekonomideki durumu “sadece hayati fonksiyonlarını yerine getiren anestezi altındaki bir organizma” şeklinde özetledi.

Daha genel anlamda, bu araştırma büyük ekonomi sektörlerindeki faaliyet perspektiflerinin ağır çöküşün izlerini takip ediyor.

Ticari hizmetlerin tamamının yüzde 41 oranında faaliyet kaybı yaşadığını belirten Insee, Fransız ekonomisinin ise bir bütün olarak yüzde 35’lik faaliyet kaybına uğradığını kaydetti.

Tahminler bu son haftalarda faaliyetlerin çok hafif bir şekilde yeniden başlamasını salık verse de, durumun evde kalma uygulamasının başından bu yana çok az değiştiğine vurgu yapıldı.

Insee, faaliyetler sıkı bir denetim altında yapıldığı sürece, büyük bir değişim beklememek gerektiğinin altını çizdi.

Yurt içi gelirin temel bileşeni olan hane tüketiminin normalin yüzde 33 altında olduğuna dikkat çeken Insee, inşaat sektörünün yüzde 79 oranında çöktüğü, restorancılığın yüzde 91 dolayında faaliyet kaybına uğradığını belirtti. Aynı araştırmaya göre, sanayi yüzde 39 kayıp ile daha iyi direniyor.

Araştırmada, Mart sonu itibariyle ücretli işçilerin faaliyetleri tamamen duran veya yarı oranında düşen şirketlerde olduğuna işaret edildi.

Bu tespit, Çalışma Bakanlığı tarafından Çarşamba günü açıklanan kısmi işsizlik verileriyle örtüşüyor. Resmi açıklamaya göre 10 milyon kişi geçici işsizlik statüsüne düştü. Hükümet ekonomik faaliyetlerin başlamasını beklerken, işsizlikte patlama yaşanmasını önlemek için 24 milyar euroluk bir tedbir hayata geçirdiğini açıkladı.