Fransız hakimler devletten 13 Kasım’a ait gizli belgeleri istedi

Fransa’da 4 ayı aşkın süredir devam eden 13 Kasım katliamı soruşturmasında hakimlerden hükümete gizli belgeleri açıklama talebi geldi.

Fransa’da 4 ayı aşkın süredir devam eden 13 Kasım katliamı soruşturmasında hakimlerden hükümete gizli belgeleri açıklama talebi geldi. Hakimler, katliamda yer alan suçlular, işbirlikçileri ve yönlendiriciler hakkındaki içişleri ve savunma bakanlıklarındaki ‘devlet sırrı’ niteliğindeki belgelerin açıklanmasını istedi. 

13 Kasım 2015’te 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın soruşturmasında mağdur yakınlarının geçtiğimiz hafta yaptıkları istihbarat belgeleri üzerindeki gizliliğin kaldırılması talebi, dün Brüksel’de yaşanan katliam sonrasında cevap bulabildi. Soruşturma hakimleri, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Savunma Bakanı Jean-Yves le Drian’a başvurarak, failler, işbirlikçileri ve katliamın emrini  verenler hakkındaki istihbarat bilgilerinin tümünün sunulmasını talep etti. 

Talep kapsamında jandarma, polis ve iç güvenlik istihbarat örgütü DGSI tarafndan elde edilen bilgilerin sunulması isteniyor. 

Sorgu hakimleri, katliamda adı geçen DAİŞ üyelerinin yanı sıra 13 Kasım günü saat 14.30’da, yani katliamdan saatler önce Paris’teki Gare de Lyon istasyonunun boşaltılması ve Molitor otelindeki bomba ihbarına yönelik bilgilerin de açıklanmasını talep etti. 

Daha önceki benzer davalarda olduğu gibi bakanlıkların söz konusu bilgi ve belgeleri ne düzeyde yargıya teslim edecekleri meçhul. Ayrıca, birçok gizli bilginin üstü karalanarak veya kesilerek yargıya verilmesi söz konusu. 

Normal şartlarda gizli belgelerin hakimlere ulaşmasına dair prosedürün 2 ay sürmesi bekleniyor.