Fransız hükümeti çevreci bir hareketi feshetti

Protesto eylemlerine şiddetli polis müdahaleleriyle giderek daha fazla tepki toplayan Fransız hükümeti bu kez, sivil itaatsizlik eylemleri ile gündeme gelen çevreci Les Soulèvements de la Terre (SLT) hareketini feshetti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Dünya’nın Ayaklanmaları kolektifinin Bakanlar Kurulu toplantısında feshedildiğini açıkladı.

Bakan Darmanin, SLT’nin "çevrenin korunmasını savunma kisvesi altında şiddet dahil olmak üzere sabotaj ve maddi zarar vermeye kışkırttığını” savundu.

Kararnamede SLT’nin “maddi yıkım” ve “güvenlik güçlerine karşı fiziksel saldırılar” gibi bir dizi eylemi sıralandı.

Fiili bir kolektif olarak ocak 2021’de kurulan SLT, arazi gaspına karşı çıkarken, başta "mega havzalar", otoyollar veya Lyon-Torino hızlı tren hattı projesi olmak üzere belirli kalkınma projelerine karşı mücadele ediyor.

Kolektif, çevreyi kirleten endüstriyel altyapılara yönelik sivil itaatsizlik ve sabotaj eylemleri de gerçekleştiriyor.

Grubun, eski Savunma Bölgesi (Zone à Défendre-ZAD) üyesi solcular tarafından kurulduğu iddia ediliyor. ZAD, Notre-Dame-des-Landes’da (NDDL) yeni bir havaalanı inşa etme projesine karşı mücadelesi ile gündeme gelmişti.  2009 yılında küçük bir protesto kampı olarak eyleme başlayan ZAD, daha sonra dünya çapında otonomi deneyimlerine dönüştü.

Geçtiğimiz Salı günü bir soruşturma kapsamında 14 kişi gözaltına alındı. Solcu muhalefet lideri Jean-Luc Mélenchon, bu aktivistlerin “teröristler gibi bastırılmasına” tepki göstermişti.

Eski ZAD bölgesinde kurulan SLT’nin ik ana hedefi var: “Yapaylaştırma ve endüstriyel gaspla mücadele.”

Nisan ayında AFP’ye konuşan hareketin sözcülerinden biri, "Biz bir hareket, bir örgütler koalisyonuyuz, mücadele halindeki topraklarda yaşayanlar, sendikalar, çiftlikler, köylüleriz ..." veya "nispeten heterojen bir koalisyonuz" diyordu.