Fransız yargısı feminist sloganı gizleyen devleti mahkum etti

Nice idare mahkemesi, Aralık 2022'de İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in ziyareti sırasında Nice'teki bir kitabevinin vitrinini ve burada sergilenen feminist sloganları maskelediği için devleti "ifade özgürlüğüne zarar vermekten” mahkum etti.

9 Aralık'ta İçişleri Bakanı, yeni Nice polis karakolunu ziyarete geldiğinde, polis memurları Les Parleuses kitabevinin penceresini siyah bir çarşafla kapatmıştı.

Pencereye “Biz mağdurlar, sizi görüyoruz. Tecavüzcüler, sizi görüyoruz” veya “Cezasızlık eken öfke biçer” şeklinde sloganlar asılmıştı.

Pencerede ayrıca "Sophie sana inanıyoruz" yazılı bir poster dikkat çekiyordu. Gérald Darmanin'i 2017'den beri tecavüzle suçlayan ve bakanın ocak ayında görevden alınmasına ilişkin temyiz başvurusunun onaylanmasının ardından temyize gidecek olan Sophie Patterson-Spatz'a atıfta bulunuyordu.

Nice mahkemesi "kamu düzenine yönelik herhangi bir tehdit olmadığında", pencerenin gizlenmesine devam etme kararının "devletin sorumluluğunda hukuka aykırı bir müdahale kararı" oluşturduğunu değerlendirdi.

AFP’nin haberine göre davacıların avukatı Lorraine Questiaux, Devlet'in başvuranlara manevi ve ticari zararları için bin euroluk bir tazminat ödemesine karar verildiğini belirtti.

Avukat, "Kadına yönelik şiddetle mücadelenin tamamen meşru olduğunu ve kamu düzenini bozma teşkil edemeyeceğini gösteren, ifade özgürlüğünden yana bir karardır" dedi.

İçişleri Bakanlığı, karara tepki vermedi. İdari yargıç ayrıca, kitabevi yöneticileri tarafından da talep edilen “devletin kamuoyuna açık bir özre” mahkum edilmesi yönünde bir karar almaya yetkili olmadıklarını belirtti.