Fransızların çoğu Çalışma Yasa tasarısının geri çekilmesinden yana

Fransa’da 1 milyonu aşkın kişinin sokağa çıkarak geri çekilmesini istediği Çalışma Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya halkın önemli bir kısmı karşı çıkıyor.

Fransa’da 1 milyonu aşkın kişinin sokağa çıkarak geri çekilmesini istediği Çalışma Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya halkın önemli bir kısmı karşı çıkıyor. Yapılan bir ankete göre, gençler, dar gelirliler ve sol seçmenler yasaya büyük oranda karşı çıkarken, iktidardaki Sosyalist Parti’nin en fazla destek bulduğu kesim sağ seçmen oldu. 

BVA-Orange-iTELE tarafından yapılan ankete göre, Fransızların yarısından fazlası Çalışma Yasası’nda liberal değişiklikler öngören tasarının kesin bir şekilde geri çekilmesini istiyor. Gençler ve dar gelirlilerin yanı sıra Sosyalist Parti’nin (PS) potansiyel oy tabanı ve diğer sol seçmenler de büyük oranda yasaya karşı çıkıyor. 

Ankete göre, büyük tepkilere yol açan Çalışma Yasa tasarısının geri çekilmesini isteyenlerin oranı yüzde 51 olurken, yüzde 56’lık bir kesim ise tasarıya karşı düzenlenen eylemlere destek veriyor. Gençlerin yüzde 72’si eylemlere destek verdiğini beyan ederken, sol seçmenlerin yüzde 70’si aynı görüşü paylaştı. 

İktidardaki PS’ye oy vereceğini söyleyen bireylerin dahi yüzde 53’ü yasa tasarısına karşı eylemlere destek verdiğini beyan ederken, sağ seçmenler daha çok yasa taraftarı bir tutum içindeler. Sağ seçmenin yüzde 66’sı, Çalışma Yasa tasarısına karşı düzenlenen eylemleri ‘onaylamadığını’ beyan etti. 

Ankete katılanlar, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın terör suçundan mahkum bireylerin vatandaşlık hakkını iptal etmeyi öngören yasayı geçiremeden çalışma yasası gibi zor bir konuya sıçramasını yanlış buluyor. Fransızların yüzde 77’si, Hollande’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 yıl gibi bir süre kala Çalışma Yasası’nı değiştirmeye kalkmasının kendisine zarar vereceğini düşünüyor. 

Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan yasa tasarısının bir çok maddesi tepkiler üzerine geri çekilirken, sol sendikalar ve öğrenci birlikleri tasarının tümüyle geri çekilmesinden yana. Tasarının 3 Mayıs’ta Parlamento’da ele alınması bekleniyor. 

Yasa tasarısına karşı geçtiğimiz hafta onlarca kentte en az 1,2 milyon kişinin katıldığı gösteriler düzenlenmişti.