Fukuşima 10 bin ek kanser vakasına yol açacak

Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’nde 4 yıl önce yaşanan facianın insan sağlığı üzerinde yol açtığı zararların boyutları netleşmeye devam ediyor.

Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’nde 4 yıl önce yaşanan facianın insan sağlığı üzerinde  yol açtığı zararların boyutları netleşmeye devam ediyor. Yayınlanan bir rapora göre, nükleer faciası Japonya’da en az 10 bin yeni kanser vakasına yol açacak.

Sosyal Sorumluluk İçin Fizikçiler (PSR) ve Nükleer Savaşı Önleme Kuruluşu (IPPN) tarafından yapılan araştırmaya dair rapor Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yayınlandı.

Rapora göre, 11 Mart 2011’de tsunami faciasının Fukuşima Nükleer Santrali’nde yol açtığı patlama, ülke genelinde en az 10 bin kişinin daha kanser türlerine yakalanmasına neden olacak.

Raporda yer alan bilgilere göre, Fukuşima kenti ve çevresinde 116 çocukta tiroid kanserine rastlanırken, normal şartlarda bu sayının yıllık 4 veya 5 olması gerekirdi. Fukuşima Santrali’nde çalışanlar ile kurtarma çalışmalarında yer alan 25 bin kişinin ise normalinden fazla radyasyona maruz kaldıkları bilgisi de raporda yer aldı.

Fukuşima Santrali’ini işleten TEPCO şirketinin facianın boyutlarına ilişkin verdiği rakamların çarpıtıldığı belirtilen PSR ve IPPN raporuna göre, santralde geçici olarak görev alan çalışanların hesaba katılmamış olması eleştirildi.

Nükleer facianın Japonya genelinde yaydığı radyoaktif maddelerin az ya da çok birçok bölgede görüldüğünün altı çizilen raporda, bu maddelerin yol açacağı kanser vakalarının 9 bin 600 ile 66 bin arasında olabileceği belirtildi.

11 Mart 2011’deki nükleer faciaya dair Japonya hükümeti tarafından yayınlanan raporlara göre, sezyum adlı radyo-aktif madde 30 kilometrekarelik bir alana yayılmıştı. Bu da Japonya topraklarının yüzde 7’sine denk geliyor. Facia sonrasında Japonya’da aktif olan 54 nükleer reaktörden 14’ü kapatılmıştı.