G7 Çevre Zirvesi’nden ‘ABD hariç’ ortak açıklama

İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen G7 Çevre Bakanları Zirvesi’nde BM İklim Anlaşması’ndan ‘geri dönülemeyeceği’ vurgulanırken, ABD’nin tavrında değişiklik olmadı.

Dün ve bugün yapılan zirvede Almanya, Japonya, İtalya, Fransa, Büyük Britanya ve Kanadalı bakanların imzasıyla bir ortak açıklama yayınlandı.

2015 Paris İklim Zirvesi’nde (COP21) kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Anlaşması’ndan geri dönülmeyeceği vurgulandı. Açıklamada, küresel ısınmanın durdurulması için sera etkili gaz salınımlarının azaltılması hedefinden vazgeçilmeyeceğinin altı çizildi.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan geri çekilme yönündeki tutumu G7 Çevre Bakanları Zirvesi’nde de devam etti. ABD Çevre Bakanı Scott Pruitt, diğer 6 ülkenin yaptığı açıklamaya katılmadı.

Başkan Donald Trump’ın tavrını devam ettiren Pruitt, diğer G7 ülkeleriyle ‘Paris Anlaşması’nın iklimde ilerleme açısından tek yol olmadığı’ tezi üzerinde diyalogu yeniden başlattıklarını söyledi.

ABD dışındaki G7 ülkelerinin İklim Anlaşması’nı yeniden sahiplendikleri açıklamaya ilişkin Greenpeace tarafından yapılan değerlendirmede, ‘G6 liderliğinin’ önemine vurgu yapıldı.

ABD’nin geri çekildiği Paris Anlaşması, küresel ısınmanın en fazla 2 dereceyle sınırlandırılmasını hedefliyor. Bu kapsamda 1880 yılındaki sıcaklık düzeyi teme alınırken, 2100 sonuna kadar en fazla 2 derece bir artış isteniyor. Bu amaçla anlaşmaya taraf ülkeler atmosfere saldıkları sera etkili gazları azaltmayı ve fosil enerjilerden aşamalı olarak yenilenebilir enerjiler lehine çekilmeyi ve yoksul ülkelere mali yardım yapmayı taahhüt etmişlerdi.