G7’de iklim, terörizm ve Rusya konuları öne çıktı

İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Taormina’da dün başlayan ve bugün de devam edecek olan G7 Zirvesi’nde iklim, terörizm ve uluslararası ticaret gibi konuların yanı sıra Rusya’ya ilişkin yaptırımlar da görüşüldü.

İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Taormina’da dün başlayan ve bugün de devam edecek olan G7 Zirvesi’nde iklim, terörizm ve uluslararası ticaret gibi konuların yanı sıra Rusya’ya ilişkin yaptırımlar da görüşüldü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Britanya, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya’nın üyesi olduğu G7’nin Sicilya’daki zirvesinde, küresel ısınmaya karşı görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı bildiriliyor.

İKLİM KONUSUNDA ABD YÖNETİMİ HENÜZ ‘İÇ İSTİŞARE DURUMUNDA’

Zirveye ev sahipliği yapan İtalya’nın Başbakanı Paolo Gentiloni, iklimsel değişikliklerle mücadelede ‘ilerleme olmadığını’ söyledi. Gentiloni, ABD yönetiminin halen ‘kendi içinde istişare durumunda’ olduklarını belirtirken, “Diğer ülkeler de bu durumu dikkate aldılar. Bizler, Paris’te kabul edilen İklim Anlaşması’na olan angajmanımızı yineledik” diye konuştu. 

Zirve, küresel ısınma konusunda diğer G7 ülkelerinin aksine bir tutum izleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın, Birleşmiş Milletler İklim Anlaşması’na ilişkin tavrını bu zirveden sonra duyuracak olması nedeniyle önemli.

İNTERNET SUNUCULARINA TERÖRİZM PROPAGANDASINA KARŞI ÇABA ÇAĞRISI

G7 Zirvesi’nde terörizmle mücadele konusu da ele alınırken, 7 ülke tarafından yayınlanan bir mini deklarasyonla, internet sunucuları ve sosyal medya ağlarına önlemleri arttırma çağrısı yapıldı. Deklarasyonda, terörizm propagandası barındıran yayın ve paylaşımlara karşı daha fazla çaba sarfedilmesi istendi.

TRUMP RUSYA’YA KARŞI ‘DAHA SERT TUTUM’ YANLISI!

Zirvede ABD ile Avrupa Birliği (AB) tarafından Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya getirilen yaptırımlar da ele alındı. 2014 yılından bu yana uzatılan ekonomik ve askeri yaptırımların yumuşatılmasına ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’yla olan ilişkilerine rağmen sert bir tutum takınması dikkat çekiyor.

Zirve esnasında bir açıklama yapan Trump’ın danışmanlarından Gary Cohn, yaptırımların yumuşatılmasının aksine Rusya’ya karşı ‘daha sert bir tutumdan’ yana olduklarını söyledi.

G7 Zirvesi, bugün yapılacak müzakerelerle son bulacak.