Gazze’deki çatışmalarda en az 37 ölü, 900 yaralı-YENİLENDİ

Gazze Şeridi’nin İsrail ile olan sınırı boyunca yapılan gösterilere ateş açan İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli sayısı 37’ye çıktı.

ABD’nin Kudüs büyükelçiliğinin açılışı öncesinde Gazze Şeridi’nin İsrail ile olan sınırı boyunca onbinlerce Filistinli protesto eylemlerinde bulundu. Bazı kaynaklar 40 bin dolayında Filistinlinin eylemlere katıldığını bildiriyor.

Küçük gruplar, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı sınır bariyerlerine yaklaşmaya çalışırken çatışmalar yaşandı. Gazzeli yetkililere göre ölü sayısı 37'ye yükseldi. 

Filistin sağlık yetkilileri, 900'ü aşkın kişinin de yaralandığını bildirdi. Bunların 450'sinde kurşun yarası var. 

Filistin hükümeti sözcüsü Yusuf el Muhammed, İsrail güçlerinin katliam yaptığını belirterek, uluslararası toplumu "bu vahşeti durdurmak için derhal müdahaleye" çağırdı. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararını açıkladığı 30 Mart’tan bu yana Gazze’de düzenlenen gösterilerde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 79'a çıktı. 

ABD büyükelçiliği bu Pazartesi günü öğleden sonra açılışını yapacak. Açılışa Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu üst düzey ABD'li yetkililer katılacak. AB temsilcilerinin çoğu törende yer almayacak.

İsrail’in Kudüs işgali, uluslararası toplum tarafından tanımıyor. Ancak Trump iktidara geldikten sonra, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımıştı. 1993’teki İsrail-Filistin barış görüşmelerine göre, Kudüs’ün nihai statüsünün barış görüşmelerinin ileriki aşamalarında ele alınması gerekiyordu. ABD’nin Kudüs’ü tanıma kararı, 193 ülkeden oluşan BM Genel Kurulu’nda 128 ülkenin oyları ile mahkum edilmişti.

İsrail’in 1967'deki işgalinden sonra Doğu Kudüs'te yasadışı Yahudi yerleşim birimleri oluşturuldu. Mevcut durumda 200 bin dolayında Yahudi, işgal edilen alanlara yerleştirilmiş bulunuyor. Uluslararası hukuk, Yahudi kolonilerini yasadışı olarak kabul ediyor.