Gözler NATO zirvesinde

Atlantik ittifakı NATO zirvesi Brüksel’de toplanıyor. Yakıcı konular var. Trump’ın katılacağı zirve vesilesiyle kent adeta kuşatma altında olacak.

NATO’nun 28 üyesi ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, bu Çarşamba günü Brüksel’de toplanıyor.  NATO’ya ilişkin, seçim kampanyası sırasında sert eleştirilerde bulunan ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump için olağanüstü bir hazırlık yapıldı. NATO üyeleri, Trump’a hoş görünmek adeta seferber oldu.

Zirve nedeniyle Brüksel’in birçok mahallesi adeta polis kuşatmasına alındı. Yetkililer toplu ulaşım araçlarının kullanılmasını tavsiye ediyor. Ancak toplu ulaşım araçlarında da aksamalar olacak. Ayrıca kentte, hem Trump hem de Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto etmek için çok sayıda örgüt protesto çağrılarında bulundu. Her açıdan yakıcı bir gün olması bekleniyor.

GÜNDEMDE YAKICI KONULAR VAR

NATO’nun gündeminde de yakıcı konular var. Türkiye, DAİŞ ile mücadele, NATO-Rusya gerilimi, Afganistan savaşı, Irak-Suriye savaşları ve silahlanma temel konular arasında yer alıyor. Trump, ittifakları arasında silahlanma yarışını hızlandırmak istiyor.

NATO, ittifakları arasında askeri harcamaların yüzde 68’ini temsil eden ABD’nin bu harcamaları düşürme tehdidinden endişe ediyor.  ABD ise diğer üyeleri, silahlanmaya daha fazla harcamada bulunması için zorluyor.

Rusya, NATO’nun yeniden Polonya ve Baltık ülkelerinde artan askeri ilişkilerini hoş karşılamıyor.  NATO’nun Ukrayna’daki askeri eğitimleri de Rusya tarafından bir istikrarsızlaştırma hamlesi olarak görülüyor.

ZİRVENİN ETKİLERİ AĞIR OLACAK

Türkiye birçok açıdan bu zirvede tartışılacak. Türkiye’deki faşizan sistem, Rusya ile Türkiye yakınlaşması ve Türkiye’nin Suriye’ye yönelik işgal saldırıları konular arasında yer alıyor.   Diğer bir konu da Türkiye’nin İncirlik üssünü, ittifaklarına karşı bir şantaj aracı olarak kullanması şeklinde göze çarpıyor. Almanya ile Türkiye bu konuda kriz yaşıyor.  Avrupa Birliği ile Türkiye arsındaki sorunlu ilişkiler de NATO zirvesine etki edecek konular arasına yar alıyor.

Afganistan savaşı da yakıcılığını koruyor. Taliban hareketi ülkede saldırılarını arttırırken, DAİŞ çeteleri de bu ülkede varlık göstermeye başladı.

Zirveden önce İngiltere’nin Manchester kentinde bir konser salonunda yaşanan katliam da zirvenin “güvenlik” ve “askeri müdahale” hedeflerini savunmasına bir gerekçe olarak önem kazanıyor.  “Mini zirve” olarak adlandırılan bu zirvenin siyasi etkilerinin ağır olması bekleniyor.  Avrupa’dan Kuzey Amerika ve Ortadoğu’ya kadar, geniş bir alan bu askeri ittifakın etkilerine maruz kalacak.