Grönland'daki iki buzul erirse okyanuslar 1 metre yükselecek

Paris’teki uluslararası iklim zirvesine iki hafta kalırken, küresel ısınmanın etkilerine ilişkin alarm zili bu kez Groendland için çaldı.

Paris’teki uluslararası iklim zirvesine iki hafta kalırken, küresel ısınmanın etkilerine ilişkin alarm zili bu kez Groendland için çaldı.

Kuzey Kutbu’nda iki büyük buzul tamamen erime tehlikesi altında bulunuyor.

Amerikan Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Groenland’ın kuzey doğusundaki Zachariae Isstrom buzulu yılda 5 milyar ton buz kaybediyor. Oysa 2000’li yılların başına kadar istikralı bir durumu vardı.

Bu büyük buzul tek başına okyanusları yarım metre yükseltecek kadar su içeriyor.

2002’den 2014’e kadar, yüzen buz kütlesi yüzde 95 oranında azaldı. Bu hızlı gerileme, daha kuzeydeki diğer büyük buzul olan Nioghalvfjerdsfjorden’i de tehdit ediyor. Mevcut durumda bu buz kütlesi bir tepe tarafından korunuyor.

Araştırmanın temel yazarlarından Californiya Üniversitesi jeofizik departmanı araştırmacısı Jeremie Mouginot, “İlk kez soğuk bir bölge olan Groendland’ın kuzeyinde bugüne kadar değişim göstermeyen dev bir buzulun hızlı bir şekilde kütle kaybettiğini görüyoruz” dedi.

Fransız haber ajansı AFP’ye bir mülakat veren Mouginot, “Buzul kütlesi çözülüyor ve çok sayıda buz dağını bırakıyor. Bunlar eriyerek gelecek on yıllarda okyanusların yüzeyini yükseltecek” diye belirtti. Mouginot, bunun henüz başlangıç olduğunu kaydetti.

Araştırmaya konu olan bu iki buzul, Groenland’daki buzulların yüzde 12’sini temsil ediyor.

Buz bilimcisi Mouginot, “Eğer tamamen erirlerse, okyanusları bir metre yükseltecek. Eğer şansımız varsa, bu bir kaç yüzyılı alacak” dedi.

Mouginot, eğer küresel ısınma artmaya devam ederse, doğu Antarktika gibi daha soğuk alanların da erime tehlikesi olduğu konusunda uyardı.