Güney Sudan'da 30 bini aşkın kişi açlıktan ölme tehlikesi altında

Birleşmiş Milletler ağır bir iç savaşın vurduğu Güney Sudan’da 30 bini aşkın kişini açlıktan ölme tehlikesi altında olduğu konusunda uyardı. Onbinlerce kişi de açlık sınırında yaşıyor.

Güney Sudan’da resmi olarak bir açlık durumu ilan edilmese de, ülkede 22 aydır çok sayıda vahşetin yaşandığı ağır bir iç savaş yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNİCEF, Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı yaptıkları ortak açıklamada, “En az 30 bin kişi aşırı koşullarda yaşıyor ve açlıktan ölüm riski altında bulunuyor” dedi.

Açlıktan en fazla etkilenen bölgenin ülkenin kuzeyindeki petrol zengini eyalet Unity olduğu bildirildi. Buraya yardımların ulaştırılması engelleniyor.

Ortak açıklamaya göre, Ağustos ayında taraflar arasında yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen, Unity eyaletinde yoğun çatışmalar, alıkoymalar, kadın ve çocuklara yönelik tecavüzler yaşanıyor.

Üç BM kurumu, “Sınırsız bir insani yardım olmazsa, beslenme güvenliği ağırlaşabilir ve Unity eyaletinin bazı kısımlarında açlığa dönüşebilir” dedi.

Güney Sudan’da, Aralık 2013’ten bu yana, Cumhurbaşkanı Salva Kiir’e bağlı düzenli ordu eski Cumhurbaşkanı ve rakibi Riek Machar öncülüğündeki isyancı gruplar arasında savaş var. 

Bu savaşta her iki taraf da yoğun katliam ve vahşete imza attı.  Aralık 2013’ten beri onbinlerce kişi hayatını kaybetti, 2,2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

UNİCEF’in Güney Sudan sorumlusu Jonathan Veitch, “Yaklaşık iki yıl önce başlayan çatışmaların başından beri, çocuklar çatışmanın, hastalıkların, korku ve açlığın mağduru oluyorlar” dedi.

BM kurumları, tüm yolların açılması halinde yardım ulaştırabileceklerini belirterek, aksi halde çok sayıda çocuğun ölebileceğini bildirdi.