Güney Sudan iç savaşında karşılıklı insanlık suçları işlendi

2011 yılında bağımsızlığını kazandıktan iki yıl sonra iç savaş girdabına giren Güney Sudan’da işlenen insanlık ve savaş suçlarına ilişkin rapor açıklandı.

2011 yılında bağımsızlığını kazandıktan iki yıl sonra iç savaş girdabına giren Güney Sudan’da işlenen insanlık ve savaş suçlarına ilişkin rapor açıklandı. Rapora göre, iç savaşın tarafları karşılıklı olarak öldürme, işkence, tecavüz, köy yakma ve kanibalizm gibi suçlardan geri durmadılar.

Afrika Birliği (AU) tarafından Güney Sudan’a gönderilen heyetin yaptığı incelemeler sonucu yayınlanan rapora göre, iç savaşın tarafları sivillere karşı ciddi insanlık suçları işliyorlar.

Nijerya eski devlet başkanı Olusegun Obasajo başkanlığındaki heyetin raporuna göre, iç savaşta sivillere kaşrı cinayet, işkence, tecavüz, köy yakma ve kanibalizm gibi birçok insanlık dışı suç işleniyor. Devlet Başkanı Salva Kiir ile eski yardımcısı Riek Machar taraftarlarının karşılıklı suçlar işlediğinin altının çizildiği raporda, özellikle kuzeydeki Bentiu bölgesinde ağır savaş suçları kayda geçti.

Birçok alanda toplu mezarların bulunduğunun belirtildiği rapora göre, bazı kurbanların vücutlarının parçalandığı da görüldü. Yine bazı kurbanların işkence gördüğü, kimi yerlerde ise kaçırma ve alıkoyma olaylarının yaşandığı da raporda yer aldı.

Raporda, iç savaşın Dinka ve Nuer halkları arasındaki sorunlarla da bağlantısı olmasına rağmen herhangi bir soykırımdan söz edilemeyeceği de savunuldu.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’daki iktidar çatışması 2013 yılında iç savaşa yol açmış, ülkedeki Dinka ve Nuer halkları arasındaki sorunlar da bu çatışmada önemli rol oynamıştı. Dinka halkına mensup Devlet Başkanı Salva Kiir, Aralık 2013’te kendisine darbe hazırlığı içinde olduğunu iddia ettiği yardımcısı Riek Machar’ı görevden almıştı.

2013 yılı sonunda şiddetlenen çatışmalarda şimdiye kadar on binlerce kişi yaşamını yitirirken, 12 milyonluk ülkede 2,2 milyon kişi yerlerinden edilmişti. İç savaş nedeniyle halkın önemli bir kısmının açlıkla karşı karşıya olduğu da biliniyor.

İç savaşı sona erdirmek için Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika ülkelerinin çabalarıyla defalarca ateşkes ilan edilmiş, ancak çatışmalar yeniden başlamıştı. Son olarak Ağustos ayında varılan anlaşma henüz tam olarak uygulamaya konulabilmiş değil.

Afrika Birliği (AU) tarafından hazırlanan raporun 2014 yılındaki inceleme ve tanıklıklara dayandığı öğrenilirken, açıklanması için Ağustos ayındaki barış anlaşmasının sonrasının beklenmesi dikkat çekti.