H7N9 virüsü insandan insana bulaşıyor mu?

H7N9 virüsü insandan insana bulaşıyor mu?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin'de 14 kişinin taşıdığı H7N9 virüsünün insandan insana bulaştığına ilişkin bir belirti olmadığını açıkladı.

Cenevre'de açıklamada bulunan WHO sözcüsü Gregory Hartl, Çin'in doğusunda dört bölgenin içinde yer alığı geniş bir coğrafik alanda doğrulanan 14 vaka bulunduğunu ve bunlardan 6'sının hayatını kaybettiğini belirterek, bu vakalar arasında görünen bir bağlantı olmadığını söyledi.

Hastaların temas kurduğu 400'ü aşkın kişinin yerel makamlarca izlendiğini belirten Hartl, "Şu ana kadar bunlardan sadece birinin ateşi çıktı, ona da virüs doğrudan bulaşmış olabilir" dedi.

Soruşturmanın devam ettiğinin altını çizen WHO sözcüsü virüsün insandan insana geçtiğine ilişkin hiçbir kanıt olmadığını belirtti.

En önemli sorunun enfeksiyonun kaynağının belirlemek olduğunu kaydeden Hartl, tespit edilen vakalar arasında enfeksiyonun ortak bir kökeni olmadığını ifade ederek, bu durumu "yapboz"a benzetti.  

WHO sözcüsü, domuz ölüleri ile kirlenen bir ırmağın bu hastalıklarla bağının olmadığını sözlerine ekledi.

Virüs şimdilik insandan insana geçmediği için bir salgın riski öngörülmüyor. Bu nedenle WHO mevcut alarm düzeyinde bir değişiklik yapmadı.