Hafta sonu 20 göçmen Akdeniz'de hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, hafta sonu Akdeniz sularında biri çocuk 20 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İtalyan sahil güvenlik birimleri, Pazar günü yaptığı açıklamada, dört operasyonda denizden alınan 480 göçmen arasında 7 cansız bedenle karşılaştıklarını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İtalya sözcüsü Carlotta Sami, 500 göçmen sağ salim kurtarıldığını belirtirken, “Ancak 20 ölü var ve aralarında bir çocuk bulunuyor” dedi. Sami, hayatta kalanların ifadelerine dayanarak bu göçmenlerin ya boğularak ya da ayaklar altında kalarak can verdiğini bildirdi.  Kurbanların Nijerya, Fildişi Sahiller ve Bangladeşli olduğu aktarıldı.  Sami, sandalda bir huzursuzluğun baş göstermesinin bu trajediye yol açtığını belirtti.

YILIN BAŞINDAN BERİ 1300’Ü AŞKIN KİŞİ AKDENİZ’DE CAN VERDİ

Yılın başından bu yana 45 bini aşkın göçmen ve mülteci Akdeniz’den alınarak İtalyan sahillerine ulaştırıldı. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, İtalya kıyılarına ulaşan göçmen sayısında yüzde 44’lük artış yaşandığı bildiriliyor. 2017 yılının başından bu yana 1300’ü aşkın göçmen ve mülteci Akdeniz sularında hayatını kaybetti ya da kayboldu.

Bu hat üzerinden gelenlerin çoğunluğunu Nijeryalılar oluşturuyor. Nijerya’da sekiz yıldan beridir Boko Haram vahşeti yaşanıyor. Boko Haram kaynaklı çatıma, saldırı ve devlet operasyonlarında 20 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 2.6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Nijeryalıları sayıca Bangladeşliler, Gineliler ve Fildişi Sahilleri’den gelenler oluşturuyor.