Haiti’de 3 milyona yakın çocuğun insani yardımda ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler çocuklara yardım fonu UNICEF, Haiti’de 3 milyona yakın çocuğun insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

UNICEF'in Haiti Temsilcisi Bruno Maes, “Bugün Haiti'deki çocuklar çağdaş tarihte benzeri görülmemiş bir sınavdan geçiyorlar ve her zamankinden daha fazla tehlikeye maruz kalıyorlar. Karşılaştıkları tehditler ve zorluklar hayal bile edilemez. Bu çocukların aşırı derecede korunmaya ve yardıma ihtiyaçları var" açıklamasında bulundu.

UNICEF, çocukların bölgenin kontrolünü ele geçirmek isteyen ve yol boyunca terör yayan silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sırasında - doğrudan hedef alınmadıklarında- kendilerini çapraz ateşin ortasında bulduklarını kaydetti.

İlk olarak başkent Port-au-Prince'de yoğunlaşan çatışmalar, komşu Artibonite iline de giderek daha fazla etkiliyor.

UNICEF yaptığı yazılı açıklamada, “Çocuklar okula giderken öldürülüyor veya yaralanıyor. Kadınlar ve kız çocukları, korkunç cinsel şiddet eylemlerinin kurbanı oluyorlar. Fidye için adam kaçırmalar (öğrenciler, öğretmenler ve sağlık çalışanları dahil) ve okullara saldırılar arttı ve şiddet on binlerce sakini yer değiştirmeye zorladı” dedi.

Aynı zamanda, çocukları ölüm riskine sokan açlık ve yetersiz beslenmenin ülke genelinde rekor seviyelere ulaştığı kaydedildi.

Veba salgını, esas olarak başkentin en yoksul, en az güvenli ve en yoğun nüfuslu mahallelerinde kasıp kavuruyor. UNICEF, buraların “bazı ailelerin kelimenin tam anlamıyla kapana kısıldığı ve temel hizmetlere erişimden mahrum bırakıldığı yerler” olduğunu belirtti.

Açıklamaya göre yaşamı tehdit eden yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocukların sayısı geçen yıldan bu yana yüzde 30 arttı ve ülkedeki neredeyse dört çocuktan biri kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.

“Şiddet, yoksulluk ve çaresizlik, çocukları silahlı grupların eline iterek durumu daha da kötüleştiriyor” diyen UNICEF, şunları ekledi: “Gerçekten de pek çok çocuk ve genç, aileleri için korunma, yiyecek veya geçim kaynağı karşılığında (silahlı grupların) saflarına katılmaya zorlandıklarını söylüyor. Bazıları da onlarda bir kimlik ve aidiyet duygusu bulduklarını iddia ediyor.”

Açıklamada “Bu yıl, Haiti'de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayı olan yaklaşık 3 milyon çocuk ihtiyaç sahibi durumda” denilirken, finansal yardımların yaşanan insani zorlukları karşılayacak düzeyde olmadığı ifade edildi.

UNICEF'in bu yıl Haiti'deki müdahaleler için ihtiyaç duyduğu 246 milyon ABD dolarının yalnızca yüzde 15'i toplandı.